Thaci in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki je v petek v Bruslju gostila srečanje obeh premierov, naj bi se ob teh besedah le nasmejala.

Mediji v Beogradu in Prištini so petkovo srečanje sicer označili za senzacijo, saj politika nista v najboljših odnosih. Dačić je Thacija že večkrat označil za vojnega zločinca, kosovski premier pa je srbskemu kolegu pripisal nadaljevanje srbske politike iz 90. let prejšnjega stoletja.

Ashtonova želi znova zagnati spomladi prekinjen neposreden dialog med Beogradom in Prištino. Po petkovem srečanju so v Bruslju napovedali, da se bo dialog s ciljem normalizacije odnosov med državama nadaljeval, naslednji pogovori pa bodo predvidoma potekali novembra.

Da ne bi še dodatno spodbujali kritike tako v Srbiji kot na Kosovu, fotografij s srečanja niso objavili, premiera pa tudi različno odgovarjata na vprašanje, ali sta se rokovala ali ne. Dačić trdi, da sta si roke podala le na koncu ter da to dejanje ni bilo niti protokolarno niti zgodovinsko. Thaci po drugi strani pravi, da sta se v skladu s protokolom EU rokovala ob začetku srečanja.