Uporniki so mesto Maret al Numan, ki leži ob strateško pomembni avtocesti med Damaskom in Alepom, zasedli v začetku minulega tedna, od tedaj pa je tarča režimskih sil.

Nasilje v Siriji se tako nadaljuje z nezmanjšano silo, medtem pa mirovni odposlanec Arabske lige in Združenih narodov Lakhdar Brahimi v regiji išče podporo za svoj predlog, v skladu s katerimi bi obe strani v Siriji ob štiridnevnem prazniku ejd al adha, ki se začenja 26. oktobra, prekinili sovražnosti.

Kot je dejal danes v Amanu na srečanju z jordanskim zunanjim ministrom Naserjem Džudehom, bi takšna začasna prekinitev ognja lahko predstavljala temelj za pravo premirje v Siriji.

Ponovil je tudi opozorilo, da kriza v Siriji, če bo še kar trajala, ne bo ostala znotraj meja te države, temveč bo prizadela celotno regijo.

Po napovedih naj bi Brahimi v soboto odpotoval tudi v Damask. To bo zadnja postaja na njegovi turneji v regiji, med katero je obiskal Egipt, Turčijo, Savdsko Arabijo, Iran, Irak, Libanon in danes Jordanijo.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je medtem na novinarski konferenci v Ženevi v luči nasilja v Siriji svet opozorila, da mora preprečiti še en pokol, kot je bil tisti v Srebrenici julija 1995.

"Ne bi se smelo zgoditi kaj tako tragičnega, kot je bila Srebrenica, da bi se svet premaknil k resnemu ukrepanju za zaustavitev takšnega konflikta," je v kritiki odsotnosti ukrepanja mednarodne skupnosti poudarila Pillayeva.

V nasilju v Siriji je po navedbah opozicijskih aktivistov od marca lani umrlo že več kot 33.000 ljudi.