Spletna aktivistična skupina Avaaz trdi, da "ni nihče varen“ pred vladno načrtno kampanjo terorja. Dokumentacijo nameravajo predati tudi svetu Združenih narodov za človekove pravice, da bi sprožil preiskavo.

Avaaz je dokazno gradivo zbiral s pomočjo pričanj Sircev, ki so zaradi ugrabitev ostali brez zakonskih partnerjev ali otrok. Član sirske organizacije Sawasya Muhanad al Hasani ocenjuje, da je bilo ugrabljenih še precej več oseb.

"Na podlagi podatkov, ki smo jih pridobili od virov v vaseh po Siriji, menimo, da bi bilo lahko število ugrabljenih celo 80 tisoč,“ je povedal. Sirija očitkov ni komentirala, je pa v preteklosti ostro zanikala obtožbe v zvezi s kršitvami človekovih pravic.

Poskusi uveljavitve premirja v teku

Odposlanec ZN in Arabske lige Lahdar Brahimi naj bi v Sirijo prišel v nedeljo, kjer se bo sestal z zunanjim ministrom Validom Mualemom. Namen obiska je izpogajati premirje za islamski praznik kurban bajram, ki bi se začelo 25. oktobra. Premirje naj bi omogočilo začetek nadaljnjega političnega procesa za umiritev razmer v državi.

Interes za premirje sta izrazili obe strani, pozivi po prekinitvi nasilja pa postajajo vse glasnejši tudi zaradi povečane nevarnosti, da bi se oborožen spor razširil prek meja države. Turške vojaške sile so že večkrat obstreljevale Sirijo, potem ko so sirske granate prizadele obmejna območja v Turčiji.