Ruski javnosti dobro poznani 35-letni Udalcov je bil eden vodilnih obrazov protivladnih protestov, ki so se pozimi odvijali v Moskvi in so bili uperjeni proti takratnemu premieru Vladimirju Putinu. Šlo je za mirne in zakonite demonstracije, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ruski preiskovalci, ki so jih spremljali oborožene enote, so danes več kot pet ur preiskovali stanovanje Udalcova na jugu Moskve. Preiskavo so razširili tudi na dom njegovih staršev, je pojasnila odvetnica aktivista Violeta Volkova.

"Zdržal bom do konca in ne bom utihnil," je poudaril Udalcov, ko so ga policisti pospremili iz njegovega doma in ga odpeljali na zaslišanje. "Gre za val nove represije," je še dejal. Po večurnem zaslišanju so ruske oblasti Udalcova izpustile na svobodo, vendar pa v času preiskave ne sme zapustiti Rusije.

Ruske oblasti so pred tem sporočile, da bodo preiskale navedbe do Kremlja naklonjene televizije, ki je v pred kratkim objavljenem dokumentarnem filmu vodjo in še dva člana gibanja Leva fronta obtožila sodelovanja z gruzijskimi oblastmi. Vse tri so začasno pridržali.

Dokumentarni film, ki ga je prejšnji teden predvajala televizija NTV, je vseboval posnetke, ki naj bi prikazovali srečanje Udalcova z gruzijskimi predstavniki. Pogovarjali so se o zagotovitvi 200 milijonov dolarjev, s katerimi naj bi organizirali protivladne proteste proteste in nemire v Moskvi.

Ruske oblasti zatrjujejo, da se preiskava ne bo osredotočila le na ruske državljane, ampak tudi na prebivalce Gruzije in drugih neimenovanih držav. Za slednje bodo, v kolikor bo ugotovljeno njihovo nezakonito delovanje, izdana mednarodna tiralica, napovedujejo.

Udalcov sicer na obtožbe odgovarja s trditvijo, da se je v zadnjem času na temo zbiranja sredstev sestal z več ljudmi, a da so vsa njegova prizadevanja in nameni povsem zakoniti. Posnetki v filmu naj bi bili ponarejeni.