Romney je v Denverju pred tednom dni storil, kar je moral, da je ustavil padanje podpore v anketah, ki se je začelo po demokratski nacionalni konvenciji v Charlottu. Obamo je ujel nepripravljenega, tudi z novimi stališči glede davkov in socialne politike, predsednik ZDA pa je deloval premalo energično in preveč profesorsko za uspeh v formatu, kjer je slog pomembnejši od vsebine.

Med pripravami na soočenje v Las Vegasu je Obama novinarjem dejal, da mu je dolgčas, ker mora delati domačo nalogo. Tokrat pa pravi, da priprave na soočenje, zaradi česar se je nekaj dni zaprl v letovišče v Virginiji, potekajo dobro. Njegova kampanja se tokrat ne več igra z javnim mnenjem z umetnim zniževanjem pričakovanj.

Obama je nameraval pred prvim soočenjem le braniti prednost v anketah, sedaj pa mora v ofenzivo. To je tudi napovedal v številnih intervjujih po Denverju, ki si ga je ogledalo 67 milijonov ljudi. Obama pravi, da je bil preveč vljuden in je premalo kritiziral Romneyja, zato napoveduje obratno taktiko.

Podpredsednik Joe Biden je sicer v četrtek popravil njegov vtis na soočenju z republikanskim kandidatom Paulom Ryanom, kr so ankete že zaznale. Po Denverju je Romney začel prevzemati tesno vodstvo v nacionalnih anketah, Obami pa se je približeval ali prehitel tudi v peščici odločilnih držav. Povprečje nacionalnih anket RealClear Politics je v ponedeljek pokazalo, da sta kandidata spet izenačena.

Soočenje v Hempsteadu bo potekalo v formatu "mestne hiše". To pomeni, da bodo vprašanja postavljali izbrani volivci, voditeljica televizije CNN Candy Crowley pa bo soočenje le povezovala. Na dnevnem redu bodo vse teme, od domačih do mednarodnih, pri katerih bo Romney skušal izkoristiti zapletanje administracije pri pojasnjevanju napada na konzulat v Bengaziju. Sicer pa bo republikanec zanesljivo vztrajal pri novih, zmernejših stališčih v notranji politiki, kar se mu je v Denverju obrestovalo.