Župan mongolskega glavnega mesta Bat-Uul Erdene je ob odstranitvi kipa obsodil Lenina in komuniste ter jih označil za morilce. Mongolija je po njegovih besedah pod oblastjo komunistov trpela, nato pa se je le razvila v odprto družbo. "Okoli sto milijonov ljudi so ubili," je dejal župan in dodal, da je Lenin bil tisti, ki je to začel.

Dogodku je prisostvovalo okoli 300 ljudi. Nekateri so v kip, ki je tamkajšnji park krasil 58 let, metali čevlje, s čimer so poskušali pokazati svoj prezir do prvega sovjetskega voditelja. Po navedbah župana bodo kip prodali na dražbi, izklicna cena pa bo 216 evrov.

Številni kipi Lenina, ki je umrl leta 1924, še vedno stojijo v Rusiji in drugih državah, ki so bile pod sovjetskim nadzorom.

Med njimi je bila med hladno vojno tudi Mongolija, ki je v zadnjih dvajsetih letih prevzela kapitalizem. Država med Rusijo in Kitajsko, ki uživa veliko mero stabilnosti, je v tem obdobju privabila številne tuje investitorje, saj se lahko pohvali z obsežnimi zalogami premoga, bakra in zlata.

Večino teh naravnih bogastev danes izkorišča Kitajska, rudniško ekspanzijo pa spremljata tudi naraščanje neenakosti med prebivalstvom in onesnaževanje okolja.