Nemška revija Spiegel in dnevnik Süddeutsche Zeitung sta v nedeljo objavila izvlečke iz poročila izvedenca univerze v Düsseldorfu, ki naj bi ugotovil, da je ministričin doktorat "značilen primer plagiatorstva".

Ministrica se je na očitke odzvala še isti dan in za nemško tiskovno agencijo dpa odločno zavrnila, da bi ponaredila doktorat. Priznala pa je, da bi lahko storila kakšne manjše napake. "Skrbno sem delala. Bi pa lahko ponekod morda še skrbneje formulirala," je dejala.

Hkrati se je kritično odzvala na javno objavo podrobnosti iz sicer za zdaj zaupnega poročila. "Omembe vredno je, da mediji dobijo zaupno poročilo univerzitetnega profesorja, še preden prizadeti vedo za obstoj poročila," je dejala ministrica.

Düsseldorfska univerza Heinrich Heine že več mesecev proučuje doktorat ministrice Schavanove iz leta 1980 zaradi očitkov o plagiatorstvu. Po poročanju omenjenih nemških medijev naj bi izvedenec Stefan Rohrbacher na 60 od 351 straneh našel pomanjkljivosti. Odločitev o morebitnem odvzemu doktorskega naziva naj bi univerza sprejela v prihodnjih dneh prav na podlagi izvedeniškega poročila.

Za razliko od preteklih očitkov o plagiatorstvu na račun politikov, kakršen je bil primer zdaj že odstopljenega obrabnega ministra Karla-Theodorja zu Gutenberga (CDU), naj pri Schavanovi ne bi šlo za prepisovanje celotnih besedil iz drugih objav, pač pa naj ne bi navedla vseh virov, deloma pa naj bi vire tudi prekrila.

Je pa ministrico danes podprla nemška kanclerka. "Ministrica ima vse moje zaupanje," je na novinarski konferenci po pogovorih s panamskim predsednikom Ricardom Martinellijem dejala Merklova.

Danes 57-letna Schavanova je v doktoratu razvijala tezo o tem, kako ljudje razvijejo moralno vest.