Do primera prihaja le nekaj dni po tem, ko so turški lovci prisilili k pristanku sirsko potniško letalo na poti iz Moskve, ker naj bi tovorilo orožje. Kasneje je Sirija zaprla zračni prostor za vsa turška letala, ta pa za sirska. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer v petek zatrdil, da je letalo prevažalo rusko opremo za radarske postaje, kar ni nezakonito.

Po današnjem pristanku armenskega letala in varnostnemu pregledu tovora so turške oblasti že sporočile, da na letalu niso našli sumljivega tovora. "Tovor je bil ponovno naložen. Vrata so zaprta in letalo bo odletelo v eni uri," je dejal namestnik guvernerja v jugovzhodni provinci Erzurum, kjer je letalo pristalo.

Po navedbah predstavnika zunanjega ministrstva v Ankari je armensko letalo pristalo v Erzurumu, potem ko so najprej dobili njihovo prošnjo za prelet Turčije, da bi dostavili humanitarno pomoč za prebivalce v Alepu. "Dali smo dovoljenje ob pogoju, da letalo pristane in omogoči varnostni pregled tovora," je povedal, kot poroča AFP.

Letalo so ob prihodu v turški zračni prostor prestregla turška vojaška letala in ga pospremila na letališče, kjer so opravili pregled, še navaja AFP. Po navedbah namestnika turškega premiera Bulenta Arinca se je tovor na letalu ujemal z opisom na dokumentaciji, ki so jo prejeli od letalskega osebja.