Cameron, ki sicer ostro nasprotuje odcepitvi Škotske, se je s Salmondom, vodjo Škotske nacionalne stranke (SNP) in velikim privržencem neodvisnosti te pokrajine, srečal potem, ko so pristojni ministri obeh strani dosegli dogovor o pogojih glasovanja.

"Postopnega prevzemanja oblasti" ne bo

Na referendumu naj bi škotsko prebivalstvo o prihodnosti pokrajine odločalo z da ali ne odgovorom, na voljo pa naj ne bi imeli možnost izbire "postopnega prevzemanja oblasti".

Ker si kljub Salmondovemu prizadevanju za neodvisnost Škotske po rezultatih zadnje ankete neodvisnosti želi le 28 odstotkov Škotov, si je SNP prizadevala, da bi referendum potekal šele čez dve leti. Tako naj bi imeli dovolj časa za obsežno kampanjo in pridobivanje glasov volivcev. Med temi bodo tudi 16 in 17-letniki, kar je tudi bila ena od zahtev Salmonda pri pogajanjih o pogojih poteka referenduma z Londonom.

Samostojno vodenje zunanje, gospodarske in obrambne politike

Salmond meni, da je pet-milijonska Škotska sposobna samostojnega vodenja zunanje, gospodarske in obrambne politike. Salmond si sicer prizadeva obdržati britanski funt ter britanskega monarha na čelu države, prav tako pa bi radi ostali del Evropske unije.

Škotski parlament ima sedaj pristojnosti na področju izobraževanja, zdravstva, okolja in pravosodja. Zunanje zadeve, obramba in energetska politika so medtem še vedno v rokah Londona.