Britanska vojaška policija je zaradi suma umora v Afganistanu v četrtek prijela sedem marincev, v zadnjih 48 urah pa še dva. Štiri so medtem že izpustili brez obtožb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah tiskovnega predstavnika britanskega obrambnega ministrstva je vojaška policija primer najprej predala pristojnemu tožilstvu, ki je pooblaščeno za vojaške sodne procese. Na podlagi navodil tega tožilstva je bila izdana obtožnica. Neimenovani obtoženi marinci se nahajajo v priporu, dodatnih informacij pa obrambno ministrstvo ni razkrilo.

Po navedbah predstavnikov pristojnih oblasti je do umora prišlo po "spopadu z upornikom" v provinci Helmand na jugu Afganistana, kjer je nameščena večina britanske vojske. Civilisti v incident niso bili vpleteni, so še dodale pristojne oblasti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Britanci imajo v Afganistanu trenutno okoli 9500 predstavnikov, vsi pa naj bi državo zapustili do konca leta 2014. Od začetka njihovega sodelovanja v boju proti afganistanskim talibanom leta 2001 je življenje izgubilo okoli 433 njihovih vojakov.