Svetovna banka je v poročilu zapisala, da bi moralo biti odpiranje novih delovnih mest prioriteta vseh vlad, ki si želijo, da bi si mladi utrdili položaj v družbi, da bi se položaj žensk izboljšal in da bi se izognile nemirom, kakršnim smo bili priča ob izbruhu arabske pomladi, so poročale tuje tiskovne agencije.

Če novih delovnih mest ne bo, bi se lahko mladi množično vključevali v kriminalne skupine in na ta način poskušali kompenzirati izostanek identitete in pripadnosti, do česar sicer lahko pridejo s službo.

Problem zaposlovanja mladih je po navedbah Svetovne banke zelo velik. Kar 620 milijonov jih namreč niti ne dela niti se jih ne izobražuje. Samo za to, da bi se ohranila današnja stopnja zaposlenosti mladih, bi bilo treba med letoma 2005 in 2020 odpreti okoli 600 milijonov delovnih mest, je pojasnil Martin Rama iz Svetovne banke.

V banki verjamejo, da je prav zelo težak dostop do dela pripeljal do družbenih nemirov, ki so pred časom odnesli oblasti v Egiptu in Tuniziji. Skladno s tem verjamejo, da je ustvarjanje novih delovnih mest temeljni kamen razvoja družbe.

Predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim je ob tem izpostavil, da so področje zaposlovanja v državah po svetu preoblikovali demografske spremembe, razvoj tehnologije in dolgotrajne posledice mednarodne finančne krize.

Vlade bi morale po mnenju banke zato definirati vrste poslov, ki bi lahko najbolj podprle razvoj, ob tem pa poskrbeti za motivacijo zasebnega sektorja, da bo znova investiral.

"Ključno je, da vlade dobro sodelujejo z zasebnim sektorjem, saj ta ustvarja 90 odstotkov vseh delovnih mest," je še poudaril predsednik.