Ameriške obveščevalne službe so po njegovih besedah izpostavile vedno večjo nevarnost za hekerske napade na kontrolne sisteme za industrijo in transport, poroča BBC. Zato ZDA ustvarjajo napredna orodja za zaščito ključnih računalniških kontrolnih sistemov pred napadi.

"Sovražna država ali ekstremistična skupina bi lahko z vdorom v nadzorne sisteme pridobila nadzor nad glavnimi stikali, s čimer bi lahko ustvarila kaos v železniškem sistemu, vlaki s nevarnimi kemikalijami bi lahko celo iztirili," je dejal Panetta in dodal: "Lahko bi prišlo do onesnaženja pitne vode v večjih mestih ali celo izpada elektrike."

Opozoril je še, da bi lahko tako obsežen teroristični hekerski napad ohromil cel narod in ustvaril velik občutek ranljivosti. Manjši hekerski napadi na kontrolna omrežja so po njegovih besedah postali že običajni.

Ameriško obrambno ministrstvo je zato razvilo več orodij za sledenje napadalcem. Med njimi je tudi večje število programerjev, ki so se izurili za izvajanje "spletnih operacij" prek računalniških omrežij. "V primeru neposredne nevarnosti ali napada, ki bi ogrozil ameriška življenja, moramo biti pripravljeni, da narod zaščitimo," je še dejal obrambni minister.