Tudi tokrat volitve potekajo v 13 od 14 pokrajin - izjema je prestolnica Praga, kjer so volivci o lokalnih oblasteh odločali na volitvah pred dvema letoma. O senatorjih pa danes in v soboto odločajo v 27 od 81 volilnih okrožij. Na Češkem namreč vsaki dve leti na novo odločajo o tretjini 81 senatorjev.

Raziskave javnega mnenja kažejo na vnovično zmago ČSSD in poraz desnosredinske vlade premiera Petra Nečasa oz. njegove Demokratske državljanske stranke (ODS), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

ČSSD naj bi tako znova uspelo priti do večine v pokrajinskih vladah, saj lahko pri oblikovanju koalicij računa na komuniste (KSČM). Socialdemokrati so že na pokrajinskih volitvah 2008 prešli tabu, ki je na Češkem vztrajal od padca železne zavese, in v treh pokrajinah oblasti oblikovali z neposrednim ali posrednim sodelovanjem KSČM.

V nasprotju z volitvami pokrajinskih oblasti, ki potekajo po proporcionalnem volilnem sistemu, senatorje na Češkem volijo po večinskem sistemu. To pomeni, da zmaga tisti kandidat, ki v nekem okrožju prejme več kot 50 odstotkov oddanih glasov. V tistih okrožjih, kjer temu ne bo tako, bo 19. in 20. oktobra potekal še drugi krog, v katerem se bosta pomerila kandidata z največ glasovi v prvem krogu.

Dogajanje pred volitvami je zasenčil niz korupcijskih afer. V minulih mesecih in tednih so zaradi tega aretirali več vidnih politikov in javnih uslužbencev, tako z levice kot desnice. Zaradi tega z napetostjo pričakujejo predvsem izid volitve v enem izmed okrožij v osrednjem delu države, katerega vodjo Davida Ratha, člana ČSSD, so maja zaradi suma korupcije aretirali in je od takrat v preiskovalnem zaporu.

Sicer pa je predvolilno dogajanje zasenčila debata o vladnih finančnih ukrepih. Nečasova vlada namerava v letu 2013 proračunski primanjkljaj spraviti pod tri odstotke BDP, za kar bo treba sprejeti še en paket varčevalnih ukrepov. Ker pa šest poslancev ODS nasprotujejo dvigu davkov, za zdaj ni jasno, ali bo vladi to uspelo.

Volišča se danes odpirajo v zgodnjih jutranjih urah, zaprli pa jih bodo v soboto ob 14. uri. Takoj po zaprtju volišč je pričakovati objavo prvih izidov vzporednih volitev.