Poostren nadzor zaradi nevarnosti novega napada

Okoli balijskega kulturnega parka v mestu Džimbaran, kjer je potekala spominska slovesnost, so povečali varnostne ukrepe, saj so oblasti pred tem izdale opozorilo, da bi lahko skrajneži ob obletnici načrtovali nov napad, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spominske slovesnosti so se udeležili preživeli, sorodniki umrlih ter visoki predstavniki Avstralije, Nove Zelandije in Indonezije, med njimi avstralska premierka Julia Gillard, novozelandski zunanji minister Murry McCully in vodja indonezijske diplomacije Marty Natalegawa. Navzoč je bil tudi nekdanji avstralski premier v času napada John Howard.

"To je dan, ko nas prevzemajo čustva, od jeze in občutka nenadomestljive izgube do odpuščanja in sprave z grenko preteklostjo. Tukaj je tudi spoznanje, da teroristi niso dosegli tistega, kar so nameravali," je dejala avstralska premierka.

"Izguba ni samo žalovanje, daje nam tudi moč za boj proti terorizmu"

Med smrtnimi žrtvami dveh eksplozij bomb pred desetimi leti je bilo 88 Avstralcev in trije Novozelandci. Večina žrtev - skupaj jih je bilo 164 - je bila tujcev iz 21 držav. "Izguba ni samo žalovanje, daje nam tudi moč za boj proti terorizmu. Ne obsojamo določene vere, obsojamo ljudi, ki so v imenu vere storili to nasilno dejanje," je dejal guverner Balija Made Mangku Pastika, ki je bil v času napada policijski častnik, ki je vodil preiskavo napada.

Spominska slovesnost na Baliju, ki je vključevala prižiganje sveč, petje in branje poezije, se je končala s hindujskimi, islamskimi in krčanskimi molitvami.

Spominske slovesnosti so ob obletnici napada pripravili tudi v Avstraliji, od koder je bila večina žrtev napada. Slovesnosti so bile v Perthu, Melbournu, Adelaidi, na Zlati obali in v prestolnici Canberra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Baliju so zaradi terorističnega napada leta 2002, za katerega odgovornost pripisujejo južnoazijski teroristični mreži Džemah Islamija, leta 2003 obsodili 23 ljudi na kazni od pet let zapora do smrtne kazni. Tri obsojene so usmrtili leta 2008.

Indonezija je sicer po letu 2002 doživela še nekaj večjih terorističnih napadov.