Evropa: kontinent miru

Vodja komiteja za podeljevanje Nobelovih nagrad Thorbjørn Jagland je po objavi dejal, da je Evropska unija pomagala pri preoblikovanju Evrope iz kontinenta vojne v kontinent miru. Dodal je, da so unija in njene predhodnice skozi minulih šest desetletij prispevale k napredku miru in sprave, demokracije in človekovih pravic v Evropi.

"Ko sem se danes prebudil, nisem pričakoval tako čudovitega dne. To je velika čast za Evropsko unijo. Velika čast za 500 milijonov ljudi v Evropi in njene institucije,“ je dejal predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.

Ne smemo pozabiti, da Evropska unija združuje članice in se že od začetka bori za mir na kontinentu, svobodo, demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, je še povedal. Omenil je, da se EU trudi za mir tudi na globalni ravni.

Nagrada kaže, da tudi v teh težkih časih EU ostaja navdih za države po svetu in da mednarodna skupnost potrebuje močno EU, je še poudaril. EU po njegovih besedah v svet pošilja pomembno sporočilo - da je EU nekaj zelo dragocenega in da jo je treba negovati.

Spodbuda za še večje sodelovanje

Nekdanji predsednik Evropske komisije Jacques Delors je prepričan, da bo podelitev nagrade spodbudila države k še večjemu sodelovanju ekonomski krizi navkljub. "Evropa ne glede na krizo nadaljuje svojo pot. Ta sicer ni dolga in mirna reka, a je trdna," je za BFMTV povedal Delors, ki je sredi 80-ih let prejšnjega stoletja pomagal pri ustvarjanju pogojev, ki so vodila do enotnega območja trgovanja znotraj Evrope.

"Po mojem mnenju bodo vsi voditelji in prebivalci nagrado vzeli kot spodbudo. Zelo čustven sem. Zadnja tri desetletja so bila izredno težka," je dodal 87-letni Delors.

Že pred Barrosom se je na odločitev odzval predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je prav tako poudaril, da je nagrada za vse državljane EU in da je to za unijo "velika čast", ter dodal, da so v Evropskem parlamentu "globoko ganjeni".

EU je po Schulzevih besedah na miroljuben način združila celino in nekdanje sovražnike: "EU je magnet za stabilnost, blaginjo in demokracijo".

Kovač: ''Ne vidim pametne utemeljitve, zakaj si je EU prislužila mirovno nagrado''

Dnevnikov zunanjepolitični novinar Dejan Kovač deli drugačno mnenje: ''Mislim, da je podelitev te nagrade presenečenje. V zadnjih dneh se je govorilo o treh kadidatih. Presenečenje je zato, ker obstaja že pet desetletji. V tem času bi si lahko mirovno nagrado prislužila že prej. V zadnjem času ne moremo reči, da je naredila kaj posebnega. Poleg tega je zapadla v veliko krizo, ki bolj obeta konfliktne kot pa mirne rešitve. Po ocenah analitikov se bolj bližamo obdobju pred drugo svetovno vojno.''

Stanje je vsekakor bolj kritično, kot je bilo v mnogih preteklih letih, je še pojasnil Kovač. ''Če pa je nagrada mišljena tako, kot je bila pred leti Baracku Obami, torej da bo naredila nekaj pozitivnega, potem je dodeljena iz tega naslova.'' Obama po prejeti nagradi ni storil nič omembe vrednega in Kovač se boji, da bo zgodba EU podobna. Njegovo mnenje je, da je Evropa evrsko krizo v veliko večji meri gojila, kot pa jo preprečevala. V šali je dejal, da bo milijon evrov edini stvaren vložek v evropsko blagajno. ''Ne vidim pametne utemeljitve, zakaj si je EU prislužila mirovno nagrado,'' je še dejal.

"Prizadevanja voditeljev EU za reševanje dolžniške krize in območja evra so spoštovanja vredna"

Novinar Poslovnega Dnevnika Jan Bratanič pravi, da so prizadevanja voditeljev EU za reševanje dolžniške krize in območja evra spoštovanja vredna. Dosedanja pot reševanja krize je bila namreč tlakovana s težkimi odločitvami, trdimi pogajanji med državami in velikimi žrtvami. "Kljub temu pa ne gre spregledati dejstva, da je ravno ustanovitev skupne valute eden od razlogov za tako hudo krizo, saj je območje evra zaradi pomanjkanja fiskalne in monetarne enotnosti enostavno premalo odzivno in bolj dovzetno za finančne šoke."

Nagrado bosta v Oslu predvidoma prevzela Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Kaj bo EU storila z denarjem - letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron ali 940.000 evrov - za zdaj še ni znano, pravijo v komisiji.

Janša: Nobelova nagrada za mir EU je pomembno sporočilo za vse

Nobelova nagrada za mir, ki jo bo letos prejela EU, je zelo pomembno sporočilo za vse nas. Predvsem nas spominja, da je mir vrednota, ki jo danes vse prevečkrat jemljemo za samoumevno in pozabljamo, da je bil to eden temeljnih vzrokov za nastanek unije, so v odzivu na novico norveškega odbora sporočili iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše.

Kot so dodali, danes takšno stanje državam članicam omogoča, da lahko skrbijo predvsem za gospodarski razvoj in dvig blaginje svojih državljank in državljanov. To je plod dolgoletnega prizadevanja in ozaveščenosti članic, da je mirno reševanje sporov ter preprečevanje nasilja in množičnih grozodejstev edina prava pot k trajnostnemu razvoju.

Evropa je vzor in pomemben sogovornik pri zagotavljanju globalnega miru, kar je bil tudi eden izmed razlogov, da je premier Janša v imenu Slovenije prevzel predsedovanje pobudi za učinkovitejšo implementacijo konvencije za preprečevanje genocida in množičnih grozodejstev.

Kot so še zapisali v Janševem kabinetu, nas danes ne ogrožajo nasilje in nemiri, danes se soočamo z drugačno, ekonomsko krizo. Evropa je tudi tokrat sposobna uresničiti prave rešitve, ki bodo Evropsko unijo in svet popeljale na pot trajnostnega razvoja, so izpostavili.

Ban Ki Moon čestital EU za Nobelovo nagrado

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je danes čestital Evropski uniji za letošnjo Nobelovo nagrado za mir. Gre za "zelo zasluženo priznanje" dosežkov povezave, je menil.

"Evropska unija je več kot izpolnila pričakovanja ob ustanovitvi, da bi po uničenju v dveh svetovnih vojnah ustvarila združeno in mirno celino," je dejal generalni sekretar ZN.

Unijo je pohvalil tudi kot "motor integracije", združevanja, ki je doseglo mir znotraj evropskih meja, zgrajenega na dialogu in pravni državi. S tem pa je EU postala tudi "model za ves svet". "Njen združevalni potencial je v današnjih gospodarskih razmerah še kako pomemben," je dodal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.