Za rešetkami je bil zaradi umorov in pridržanja muslimanov v, kot je sam temu pravil, avtonomni pokrajini na severozahodu Bosne med letoma 1992 in 1995. Zdaj do junija leta 2016 služi pogojno kazen. Čeprav je sam musliman, se je Abdić takrat odcepil od vodje bosanskih muslimanov Alije Izetbegovića.

Reško sodišče mu je zdaj odredilo omejitev potovanj in mu hkrati prepovedalo politično delovanje. Za to se je odločilo po pregledu video posnetkov z obiska njegovega domačega kraja Velika Kladusa . Pred tem mu je prav zato dovolilo zapustiti Hrvaško, a je sodišče ugotovilo, da obstaja velika verjetnost, da bi tam stopil na političen parket.

Njegova hči Elvira je dejala, da njen oče ni načrtoval nikakršne politične kariere. V Veliki Kladuši je ostal zelo priljubljen. Spominjejo se ga kot očeta podjetja Agrokomerc, ki je bil glavni vir delovnih mest in bogastva v regiji pred vojno. Po izpustitvi je obljubljal obnovo nekdanjega uspešnega podjetja.

Elvira je dejala, da so želeli politični nasprotniki njenega očeta očrniti pred lokalnimi volitvami preteklo nedeljo, da bi ogrozili kandidata za župana Velike Kladuše, ki ga podpira Fikret. "On se ne ukvarja s politiko, ne more pa se odreči svoji avtoriteti," je dejala za Reuters.