Med tistimi, ki bodo danes morali stopiti pred preiskovalnega sodnika, sta tudi profesor anatomije Zlatko Kelović in soprog ene izmed petih namestnikov glavnega hrvaškega tožilca, sicer zdravnik, Božo Lončar. Na prostosti pa je od danes njun sin Hrvoje Lončar.

V sredo so sicer policisti prijeli več asistentov, uslužbencev študentskega referata in študentov medicinske fakultete.

Protikorupcijski urad sumi, da je dvanajsterica sodelovala v vrsti korupcijskih dejanj, kot so zloraba položaja in pooblastil, spodbujanje k zlorabi položaja ter ponujanje in prejemanje podkupnin.

Policisti so med preiskavo nekaj mesecev spremljali in prisluškovali več osebam, iz njihovih pogovorov pa so izvedeli, da so posamezniki prodajali izpite ali posredovali izpitna vprašanja.

Anatomija velja za enega izmed najtežjih izpitov na študiju medicine. Izredni profesor Kelović naj bi septembra v treh primerih prejel podkupnino za to, da bi na izpitu izpustil študente, čeprav je bila raven njihovega znanja nezadostna. Za vsako pozitivno oceno naj bi prejel med 500 in 2000 evri.

Preiskovalci sumijo, da je tudi mlajši Lončar na ta način poskušal opraviti izpit iz anatomije.

Kelović naj bi namreč enega od svojih asistentov angažiral za iskanje študentov, ki bi jih zanimala izpitna vprašanja iz anatomije. Asistent naj bi tako prišel v stik z Božom Lončarjem, ki je sicer zdravnik v klinični bolnišnici Dubrava.

Lončar je posledično kupil pisni del izpita za svojega sina, ker pa ga ta kljub temu ni opravil, je zdravnik zahteval tudi vprašanja za naslednji pisni izpit. Keloviću naj bi plačal 5000 kun (677 evrov).

Hrvaški mediji so sprva poročali, da gre za nadaljevanje protikorupcijske operacije, ki so jo na zagrebški univerzi začeli leta 2008 z obtožbami za korupcijo na prometni in ekonomski fakulteti.

Novičarski portal index.hr pa je medtem ocenil, da gre zgolj za "spektakularno predstavo" državnega tožilca Mladena Bajića, preden bodo hrvaški poslanci v saboru ocenjevali poročilo o delu državnega tožilstva.

Nekateri mediji so navedli tudi, da je bil Bajić že dalj časa nezadovoljen z delom svoje namestnice Višnje Lončar.

Hrvaški minister za znanost, izobraževanje in šport Željko Jovanović, ki je tudi sam zdravnik in ima profesorske izkušnje z reške medicinske fakultete, je danes izrazil ogorčenje zaradi korupcije na prestižni zagrebški fakulteti. Ob tem je študente pozval, naj prijavijo vsak primer podkupovanja.