Zaslišanja so sklicali republikanci v odboru za nadzor in vladne reforme pod vodstvom Darrella Isse iz Kalifornije, ki je poudaril, da varovanje konzulata v Bengaziju 11. septembra očitno ni bilo zadostno. To je v Beli hiši potrdil tudi Carney. Kot je dodal, je najboljši dokaz to, da so v napadu umrli štirje Američani, med njimi veleposlanik ZDA v Libiji Christopher Stevens.

Carneyjeva izjava kaže na distanco Bele hiše do State Departmenta, ki bo moral zaradi bližine predsedniških volitev prevzeti glavni del krivde za polomijo. Republikanci namreč napad v Bengaziju izkoriščajo za vrtanje lukenj v dosežke zunanje politike predsednika Baracka Obame. Kot trdijo, so teroristi Obamovo administracijo v Bengaziju ujeli na levi nogi, slabo zavarovanje pa je prispevalo k smrti Američanov.

Administracija se je sprva odzvala na napad z izjavo, da je šlo za spontane demonstracije proti v ZDA narejenemu filmu, ki je žalil preroka Mohameda, ki so jih izkoristili skrajneži. Čez nekaj dni se je zgodba spremenila, pa tudi Bela hiša ter State Department sta priznala, da je bil napad dobro organiziran z udeležbo pripadnikov teroristične mreže Al Kaida.

Državni podsekretar za upravo Patrick Kennedy je v sredo v kongresu vztrajal, da so veleposlanica ZDA pri ZN Susan Rice in drugi uvodne izjave podali na podlagi tedaj dostopnih informacij. A poročila medijev kažejo, da je administracija nekaj ur po napadu razpolagala z informacijami o tem, da so napad izvedli teroristi iz maščevanja za napade z brezpilotnimi letali in ob obletnici napadov na ZDA 11. septembra 2001.

Podpolkovnik Andrew Wood, ki je do avgusta vodil ekipo 16 vojakov za zavarovanje, je povedal, da je bilo zagotavljanje varnosti v Libiji vedno težko delo. State Department je pred napadom iz Libije celo umaknil njegovo in še dve podobni ekipi.

Namestnica državne sekretarke za diplomatsko varnost Charlene Lamb pa se je branila z izgovorom, da Woodova ekipa ne bi mogla pomagati v Bengaziju, ker je bila nameščena v Tripoliju.

V času napada so imeli na konzulatu v Bengaziju pet diplomatskih varnostnikov State Departmenta, libijske stražarje, v prizidku konzulata pa še enoto za hitro posredovanje. Po njenih zagotovilih je bila varnost zadostna, vendar je bil napad povsem nepričakovan tako po obsegu kot intenzivnosti. Na konzulat je udarilo več deset oboroženih napadalcev.

Glede na posledice je jasno, da varnost ni bila zadostna, pa tudi nekdanji varnostnik Eric Nordstrom je kongresnikom povedal, da je Lambova sprejela odločitev o zmanjšanju varnostne prisotnosti v Libiji.

Demokrati so po drugi strani republikance obtožili, da jim niso posredovali vseh informacij, podobno kot so republikanci obtoževali State Department. Bilo je tudi razburjenja, ko so republikanci preprečili prikaz satelitske fotografije konzulata v Bengaziju in okolice v prepričanju, da to izdaja občutljive informacije. Demokrati in predstavniki State Departmenta so jim nato pokazali, da je mogoče to fotografijo sneti s spletne strani Google.