"Če bi odstopil zaradi Slovenije, bi to verjetno povedal tudi meni ali kolegom iz stranke, saj sva bila sodelavca. Bila sem podpredsednica vlade in njegova namestnica v HDZ," je pojasnila Kosorjeva. Kot je povedala, ji je Sanader svoj odstop prvič omenil pet dni pred odstopom, 26. junija 2009, o razlogih za odločitev pa z njo ni govoril niti na štiri oči.

Sanader je konec septembra na Hrvaški televiziji (HTV) v prvem pogovoru za nek hrvaški medij po aretaciji decembra 2010 dejal, da je odstopil, ker ni želel popustiti pod pritiskom Slovenije in nekaterih držav članic EU pri reševanju spora o meji. Kosorjevo je obtožil, da je s podpisom arbitražnega sporazuma omogočila možnost za prepustitev hrvaškega ozemlja Sloveniji.

Če bi bilo tako, kot trdi Sanader, bi na skupščini HDZ, na novinarskih konferencah, v hrvaškem saboru in različnih drugih priložnostih izpostavljal, da odhaja, ker ne želi prodati hrvaškega ozemlja, je ocenila nekdanja hrvaška premierka.

"Za podpis arbitražnega sporazuma sem dobila podporo svoje stranke, koalicije, vlade in parlamenta, potem pa je bil z dvotretjinsko večino sprejet zakon o ratifikaciji sporazuma o arbitraži", je še spomnila. Kot je poudarila, so arbitražni sporazum podprli tudi Sanaderjevi prijatelji, med njimi takratni predsednik sabora Luka Bebić ter poslanca HDZ Jerko Rošin in Mario Zubović.

"Omenjena trojica je zmeraj brez zadržkov podpirala Sanaderja in se imela za njegove družinske prijatelje. Če so tako tesno sodelovali, so se zagotovo morali pogovarjati tudi o arbitražnem sporazumu", pravi Kosorjeva, ki dodaja, da bi tudi vsi ostali poslanci HDZ lahko glasovali proti sporazumu, a so ga podprli.

Kosorjeva se je kratko odzvala tudi na izjave slovenskega predsedniškega kandidata Boruta Pahorja, ki je v prejšnjo nedeljo ne HTV povedal, da je njuno prvo srečanje na Trakošćanu potekalo pod strogim nadzorom obveščevalnih služb ter da je bil spor med Hrvaško in Slovenijo tudi varnostno vprašanje.

"Nekatere od sedanjih izjav mojega dragega prijatelja Pahorja je vendarle treba razumeti v kontekstu dejstva, da vodi kampanjo in da želi postati predsednik Slovenije, kar mu prisrčno želim," je še dejala Kosorjeva.