IMF poziva evropske politike, naj hitreje poglobijo finančne in proračunske vezi znotraj območja evra, ker bo to povrnilo zaupanje v celoten svetovni finančni sistem. Dosedanji ukrepi evropskih politikov so vredni pohvale, vendar pa po trditvah IMF ostajajo kritično nezadostni, kar območje evra izpostavlja med drugim nevarnosti bega kapitala, sproža strahove o razpadu območja in gospodarskem nazadovanju. Samo iz Španije in Italije je v 12 mesecih do junija pobegnilo 296 milijard oziroma 235 milijard dolarjev kapitala.

Odločitev Evropske centralne banke (ECB) o odkupovanju obveznic zadolženih držav je povrnila nekaj zaupanja, vendar pa zasebni vlagatelji še vedno nimajo zaupanja v obrobne trge in razlika v donosih na dolgove med obrobnimi in osrednjimi trgi ostajajo prevelike. Tveganja grozijo, da se iz območja evra prelijejo na nastajajoče trge. Države Vzhodne ter Srednje Evrope so najbolj občutljive za šoke zaradi izpostavljenosti območju evra in zaradi svojih notranjih dolgov, opozarja IMF.

Evropske banke se bodo pred koncem 2013 znebile za 2800 milijard evrov slabega premoženja

IMF ocenjuje, da se bodo evropske banke med tretjim četrtletjem 2011 in koncem leta 2013 znebile za 2800 milijard evrov slabega premoženja, kar je za 200 milijard več, kot je sklad predvidel v zadnjem poročilu aprila letos. Če kmalu ne bo skupnega nadzornika bank in "obrobne" države, ne bodo uresničile programov prilagajanja, bodo stroški še višji tja do 4500 milijard evrov.

ZDA in Japonska sta imeli doslej korist zaradi prelivanja finančnih tokov v varna zavetišča iz Evrope, vendar pa morata obe storiti veliko več, da zmanjšata proračunski bremeni. ZDA se v začetku prihodnjega leta soočajo s fiskalnim prepadom, to je avtomatičnimi varčevalnimi ukrepi skupaj z višanjem davkov. Japonska pa ima največji javni dolg od vseh večjih razvitih držav, ki je dvakrat večji od 5000 milijard letnega BDP. Poleg tega se nadaljujejo pritiski zaradi staranja prebivalstva.

Azija in Latinska Amerika sta odpornejši na trenutne šoke in težave

Sicer pa IMF na splošno priporoča, da posamezne države zmanjšajo breme dolga brez zadušitve rasti in sprejmejo reforme za očiščenje bančnega sektorja tudi z dokapitalizacijo bank, ki lahko preživijo. Pri tem lahko v Evropi pomaga ECB. Azija in Latinska Amerika sta po mnenju IMF odpornejši na trenutne šoke in težave, čeprav se je rast upočasnila tudi v tamkajšnjih pomembnih državah, kot so Kitajska, Indija in Brazilija.

Poročilo o svetovni finančni stabilnosti je bilo objavljeno v Tokiu, kjer že poteka redno letno zasedanje IMF in Svetovne banke, ki se ga udeležujejo finančni ministri in guvernerji centralnih bank 188 držav članic mednarodnih finančnih ustanov. IMF je pred tem objavil poročilo o svetovnih gospodarskih obetih (WEO) v katerem je oceno letošnje gospodarske rasti od svojega zadnjega poročila v juliju znižal s 3,5 na 3,3 odstotka, v prihodnjem letu pa s 3,9 na 3,6 odstotka.