Abu Hamza se je rodil leta 1958 v Egiptu, v 90. letih prejšnjega stoletja se je boril v Bosni in Hercegovini, desetletje prej pa v Afganistanu. V Veliko Britanijo se je priseli leta 1979, kjer je bil znan po svojih bojevitih pridigah proti zahodu.

Leta 2004 so ga Britanci aretirali, njegovo izročitev pa so zahtevale tudi ZDA. To se je zgodilo minuli petek.

Sodnica Katherine Forest je za datum začetka sojenja Abu Hamzi, ki bo do sojenja ostal v priporu, danes določila 26. avgust 2013. Obtožbo, da je skušal odpreti teroristično taborišče v zvezni državi Oregon je zanikal, kakor tudi obtožbo o sodelovanju pri ugrabitvi 16 turistov v Jemnu leta 1998 in druge povezane s terorizmom.

Skupaj z Abu Hamzo sta bila ZDA izročena tudi Kaled al Favaz in Adel Abdul Bari, ki sta med drugim obtožena sodelovanja v zaroti za bombna napada na veleposlaništvi ZDA v Keniji in Tanzaniji leta 1998. Oba sta se izrekla za nedolžna, sodni proces pa se bo začel oktobra prihodnje leto.

Sodišče v New Havenu v zvezni državi Connecticut pa je dobilo v obdelavo Babarja Ahmada in Talho Ahsana, ki ju je ZDA prav tako izročila Velika Britanija in sta med drugim obtožena podpiranja terorizma v Afganistanu ter Čečeniji.