14-letno Malalo Jusafzaj so ranili v glavo in vrat, ko so talibani napadli šolski avtobus v dolini Svat, ranjeni pa sta bili še dve dekleti. Po poročanju Reutersa so v šolo prišli oboroženi moški in iskali ravno njo. Ustrelili so jo, ko se je odpravljala na avtobus.

(Foto: Reuters)

Njen idol je bil Obama

Predstavnik talibanov Ehsanula Ehsan je že potrdil, da za napadom stoji njegova skupina: "Bila je zagovornica Zahoda, nasprotnica talibanov, Barack Obama pa je bil njen idol. Res je mlada, a je promovirala zahodnjaško kulturo."

Vlada je sicer na tem območju že leta 2009 s talibani sklenila premirje, s čimer so ti postali lokalna oblast. Odprli so sodišča, pobijali prebivalce in zapirali šole za dekleta, vključujoč tisto, ki jo je obiskovala Malala.

Pri enajstih letih javno kritizirala talibane

14-letnica se je pred tremi leti opogumila in pokritizirala tako lokalno kot državno oblast. Pisala je blog, ki so ga objavili celo na BBC-ju, po svetu pa je postala znana kot ena najmlajših aktivistk za človekove pravice. Zavzemala se je za dostop deklet do izobrazbe, njen oče pa je vodil eno zadnjih šol za dekleta, s čimer se je uprl talibanski oblasti.

"Na jutranjem zborovanju so nam povedali, da ne smemo več nositi barvastih oblačil, saj jim talibani nasprotujejo,“ je takrat zapisala. V dokumentarnem filmu pa je zajokala, ko je razlagala, kako zelo si želi postati zdravnica.

(Foto: Reuters)

Vojska je sicer še isto leto prevzela nadzor nad območjem, dekle pa je prejelo najvišjo državno priznanje za civiliste, kar jo je pahnilo v nevarnost. V zadnjih letih je namreč prejela številne grožnje.

Amnesty International že obsodil napad

Mednarodna organizacija Amnesty International (AI) je napad že obsodila in ga označila za "pretreslijo dejanje nasilja". Po njihovem mnenju napad izpostavlja nevarno klimo za aktiviste, ki se borijo za človekove pravice na zahodu Pakistana, kjer so zlasti dekleta v nenehni nevarnosti pred talibani in drugimi skupinami.

Napad je obsodil tudi pakistanski predsednik Asif Ali Zardari in poudaril, da taki napadi ne bodo zamajali odločnosti države v boju proti islamskim skrajnežem ali podpori izobraževanju žensk.

V zadnjem letu sta bili na območju ubiti vsaj dve ženski, ki sta se borili za izobraževanje deklet.