Kar 72 odstotkov udeležencev ankete je menilo, da je bil Romney na soočenju v Koloradu boljši. S tem je zaustavil drsenje podpore v anketah po nacionalni konvenciji demokratske stranke v začetku septembra v Severni Karolini. Gallupov inštitut je anketo izvedel med 4. in 6. oktobrom.

Povprečje sedmih dnevnih anket Gallupovega inštituta od 30. septembra do 6. oktobra sicer kaže, da ima Obama še vedno tri odstotne točke prednosti pred Romneyjem (49 proti 46 odstotkom). Pred soočenjem je bila Obamova prednost v tem povprečju med štiri do šest odstotnih točk.

Rassmusenova anketa, ki so jo opravili med petkom do nedelje, prav tako kaže na izenačenost kandidatov (48 proti 48 odstotkom).

Naslednje soočenje predsedniških kandidatov bo prihodnji teden v državi New York, ta četrtek pa se bosta v Kentuckyju pomerila podpredsedniška kandidata, demokrat Joe Biden in republikanec Paul Ryan.

Romney v zunanjepolitičnem govoru pozval k spremembi smeri na Bližnjem vzhodu

Ameriški republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je danes v Virginiji zunanjo politiko svojega nasprotnika Baracka Obame na Bližnjem vzhodu opisal kot polomijo zaradi premajhne odločnosti in dejal, da upanje ni nobena strategija.

Razen kritik Obame Romney ni predstavil bistvenih razlik s sedanjim pristopom ZDA do Bližnjega vzhoda. Napovedal je le večjo odločnost in večjo vojaško prisotnost na območju z dodatnimi letalonosilkami in drugimi bojnimi plovili. Eden od razlogov, da je Bližnji vzhod v razsulu, je po Romneyju tudi krčenje ameriškega vojaškega proračuna.

"Tveganje spopada na Bližnjem vzhodu je danes večje kot pred štirimi leti, ko je Obama prevzel položaj," je dejal Romney, ki je prepričan, da bi večja odločnost Bele hiše ustavila Iran na poti do jedrske bombe, ustavila morijo v Siriji in druge nemire.

Obama je po Romneyjevih trditvah preveč pasiven, ker med drugim ni oborožil sirskih upornikov. Sam bo sodeloval z zavezniki, da najde uporniške skupine, ki delijo ameriške vrednote in jim bo pomagal z orožjem. Svetovalci republikanskega kandidata so sicer pojasnili, da Romney ne zagovarja neposrednega oboroževanja upornikov.

Romney: V Iraku vse potekalo po načrtih, dokler Obama ni umaknil ameriške vojake

Za Romneyja je v Iraku vse potekalo po načrtih, dokler se Obama ni odločil, da od tam umakne ameriške vojake. Ves napredek naj bi bil dosežen v času administracije Georgea Busha mlajšega in šele po nenadnem umiku ameriške vojske, ki je bil sicer dogovorjen že v času Busha, se ta napredek izgublja.

Napad na ameriški konzulat v Bengaziju, v katerem je umrl veleposlanik Christopher Steves, po Romneyjevih besedah ni bil naključno dejanje, ampak delo teroristov, ki vsiljujejo svojo temno ideologijo drugim. Ob izreku pohval na račun uspehov, kot je smrt Osame bin Ladna, pa je Romney dejal, da teroristi še zdaleč niso poraženi, ampak se v določenih delih sveta krepijo.

Glede Irana je Romney zagotovil, da ne bo okleval z uvajanjem dodatnih sankcij, za večjo prepričljivost pa bo v vzhodnem Sredozemlju in v Perzijskem zalivu obnovil stalno prisotnost bojnih skupin letalonosilk. Napovedal je tudi večje usklajevanje z Izraelom.

Romneyjev govor na Vojaškem inštitutu Virginije v Lexingtonu je bil namenjen zmanjševanju zaostanka, ki ga ima Romney za Obamo glede zunanje politike. Čeprav tudi tokrat ni izrisal bistvenih razlik med svojimi načrti in sedanjim pristopom ZDA do reševanja svetovnih problemov pod vodstvom Obame.