Italijanski novinar, ki je objavil vatikanske dokumente, je v prošnji poudaril, da Gabriele ni izdal nobene diplomatske ali vojaške skrivnosti, temveč je razkril le skrivnosti, ki škodijo samemu Vatikanu. "Če bo papež pomilostil Gabrieleja, bo Cerkev s tem dokazala, da ni konservativno usmerjena," je zapisal Nuzzi v prošnji Benediktu XVI., ki jo je danes objavilo več evropskih dnevnikov, med njimi francoski Le Monde in španski El Pais.

Kar je naredil, je bilo "nujno in prav"

"Kdo je škodoval Cerkvi? Paolo Gabriele, ki je izdal papeževo zaupanje in razkril spletke v rimski kuriji ali sodelujoči v zaroti," je še vprašal novinar. Dodal je, da je z Gabrielejem v zadnjih mesecih večkrat govoril o odgovornosti za afero Vatileaks, pri čemer je nekdanji majordom izrazil prepričanje, da je bilo tisto, kar je naredil, "nujno in prav".

Tričlanski vatikanski sodni senat je 46-letnega Gabrieleja v soboto spoznal za krivega kraje vatikanskih dokumentov in njihovega posredovanja javnosti in ga obsodil na 18 mesecev zapora. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je kmalu po razglasitvi sodbe sporočil, da obstaja "konkretna in verjetna možnost", da bo Benedikt XVI. Gabrieleja pomilostil.

V Vatikanu še vedno iščejo morebitnega pajdaša

Kljub razsodbi pa v Vatikanu še naprej iščejo morebitnega Gabrielejevega pomagača. Sodišče je sicer ugotovilo, da je deloval sam, vendar pa tričlanska komisija kardinalov, ki jo je za primer Vatileaks imenoval papež, primera še ni zaključila, poroča APA.

Gabriele je namreč med procesom trdil, da je deloval sam, je pa omenil več ljudi, ki naj bi vplivali nanj. Med njimi sta kardinala Angelo Comastri in Paolo Sardi, neki italijanski škof ter nekdanja papeževa gospodinja in prevajalka. V Vatikanu naj bi zdaj želeli raziskati, kakšen je bil odnos med Gabrielejem in omenjeno sedmerico.