Assange je dejal, da so izjave Gillardove iz leta 2010, da je bila objava ameriških diplomatskih depeš "nezakonita" in "skrajno neodgovorna", škodovale finančni trdnosti WikiLeaksa.

Iščejo možnosti za tožbo

"Razmišljamo o tožbi zaradi klevetanja, zato smo najeli odvetnike v Sydneyju, ki preučujejo različne možnosti, kako tožiti Gillardovo zaradi njenih izjav," je dejal Assange, ki se je konec junija zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z domnevnim spolnim nadlegovanjem. Assange je sredi avgusta dobil politični azil v Ekvadorju, vendar mu Velika Britanija ne dovoli oditi iz države.

Kot je dejal, WikiLeaks ni bil nikoli obsojen zaradi kršenja zakonov, izjave Gillardove pa so kljub temu uporabili proti organizaciji. Avstralski MasterCard je kot opravičilo za blokado donacij WikiLeaksu uporabil ravno izjave Julie Gillard, je pojasnil.

Denarna kazen za osebe, ki so jamčile za Assangov pogojni izpust

Britansko sodišče pa je danes osebam, ki so jamčile za Assangeov pogojni izpust, naložilo plačilo 93.500 funtov. Kot je pojasnil sodnik Howard Riddle, te osebe niso uspele izpolniti svoje naloge - zagotoviti, da se bo Assange pojavil na sodišču.

Devet posameznikov, med njimi Nobelov nagrajenec za medicino John Sulston in Assangeov prijatelj Vaughan Smith, pri katerem je Avstralec bival več kot leto dni, mora tako britanskemu pravosodju plačati več kot 90.000 funtov.

Posamezniki, ki so prispevali varščino v višini 200.000 funtov (248.000 evrov) za Assangeovo pogojno izpustitev, so denar že izgubili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.