Največja poraženka letošnji lokalnih volitev je SNSD, stranka Milorada Dodika. Slednja je imela pred štirimi leti kar 41 županov, zdaj jih imajo samo še 15.

HDZ BiH je osvojil 14 županskih mest, SDP pa enajst. Demokratska narodna zveza (DNS) ima štiri županska mesta, Zveza za boljšo prihodnost (SBB BiH) pa dva.

Grožnja z bombo, pretepi, glasovanje z izkaznicami pokojnih oseb

Kršitev volilnega molka so zabeležili v Tuzli, kjer so bili na volišču postavljeni plakati ene od strank. Ponekod pa so se dogajali tudi drugačni incidenti. V Banovićih je nekdo poskušal glasovati z izkaznico pokojne osebe, ko so mu to onemogočili, pa naj bi grozil in celo poskušal fizično obračunati s prisotnimi na volišču.

Na področju Bugojna je bila pretepena ena oseba, v Vogošći pa opazovalec stranke SBB BiH. Sedež SDPja BiH v Sarajevu je prejel grožnjo z bombo v primeru zmage na volitvah.

Dodik predlaga demilitarizacijo BiH

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je v parlamentu Republike srbske danes vložil pobudo za začetek postopka demilitarizacije BiH, poročanje lokalnih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

Dodik v svojem predlogu omenja, da državne institucije v skladu z daytonskim sporazumom iz leta 1995, s katerim se je končala vojna v BiH, niso pristojne za obrambo. Navaja tudi, da je vojska BiH od ustanovitve leta 2006 državo stala že več kot milijardo evrov.

Kot še poudarja Dodik, je čas pokazal, da BiH ne potrebuje velikega in nepotrebnega aparata, ki veliko stane, a od njega ni koristi.

Izpostavlja še, da bi bila demilitarizacija BiH smiselna glede na to, da je BiH v programu zveze Nato Partnerstvo za mir, da so Natove in sile EU (Eufor) v državi navzoče od konca vojne in da so tudi sosede BiH bodisi članice Nata bodisi v Partnerstvu za mir.

V BiH sta po koncu vojne obstajali dve ločeni vojski, in sicer vojska Republike srbske in vojska Federacije BiH. Šele leta 2006 ju je v okviru obrambnih reform zamenjala enotna državna vojska BiH.