Volitev se lahko udeleži približno 19 milijonov Venezuelčanov, za zagotovitev mirnega poteka volitev pa danes skrbi približno 140.000 vojakov. Do ponedeljka so poleg tega zaprte venezuelske državne meje, prepovedana pa je tudi prodaja alkohola.

Pred volitvami so bili odločni tako Chavezovi privrženci, ki ga imajo za glasnika revnih, kot nasprotniki, ki njegov režim označujejo za avtokratskega in si želijo sprememb. Na volišča so se nekateri podali že precej pred njihovim odprtjem.

Chavezovi podporniki so bili odločeni oddati glas v želji "glasovati za nadaljevanje tega, kar smo do zdaj dosegli", kritiki pa "za spremembe, za mir in da bi lahko mirno hodili po ulicah", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Chavezu, ki je dan začel z optimističnim sporočilom na Twitterju - "Dobro jutro, dobri svet! Boj se je začel," se sicer po predvolilnih napovedih obeta zmaga, čeprav je njegovemu izzivalcu Henriqueju Caprilesu v preteklih mesecih uspelo krepko zmanjšati zaostanek.

58-letni Chavez, ki si močno želi šesti mandat na čelu države, je v zadnjih letih sicer bil bitko z rakom, za katerega pa je julija zatrdil, da ga je premagal in da je dovolj močan, da do konca izpelje "socialistično revolucijo".

Njegov izzivalec, 40-letni pravnik Capriles, ki je skupni kandidat opozicije, je v zadnjih štirih mesecih zaostanek za Chavezom zmanjšal za polovico na deset odstotnih točk. A takšna prednost bi po mnenju političnih analitikov dosedanjemu predsedniku vseeno morala zadostovati za zmago. Chavez je na zadnjih volitvah leta 2006 zmagal s 63-odstotno podporo, tokrat pa mu raziskave napovedujejo dobrih 49 odstotkov glasov.

Chavez, ki trdi, da bo kapitalizem uničil človeško vrsto, je nacionaliziral vrsto podjetij in bank s ciljem v državi vzpostaviti socializem 21. stoletja. A kljub državnemu nadzoru cen nekaterih osnovnih živil in dejstvu, da je Venezuela država z največ znanimi zalogami nafte na svetu, inflacija na letni ravni presega 27 odstotkov, občasno pa se soočajo tudi s pomanjkanjem živil.