V Srebrenici, medvojni bošnjaški enklavi, kjer so sile bosanskih Srbov leta 1995 v genocidu ubile 8000 Bošnjakov, bodo prvič veljala enaka volilna pravila kot drugod po državi. Tako bodo lahko volili samo tisti, ki imajo v Srebrenici prijavljeno stalno bivališče. Doslej so volitve izvajali na podlagi popisa prebivalstva iz leta 1990, s čemer je hotela mednarodna skupnost vzpodbuditi vračanje ljudi v Srebrenico.

Nova pravila bi znala omajati bošnjaškega župana Ćamila Durakovića, ki znova kandidira. Zato se je pred volitvami oblikovala nevladna organizacija "Glasoval bom za Srebrenico", ki je spodbujala bošnjaške volivce k prijavi stalnega bivališča. Po besedah župana so v nekaj mesecih uspeli pridobiti 2500 Bošnjakov, tako da je sedaj prijavljenih 6500 Bošnjakov in 7500 Srbov z volilno pravico.

Volitve bodo pomembne tudi za ustroj oblasti v Federaciji BiH in v svetu ministrov BiH. Znano bo namreč, ali bo imela v Federaciji BiH večjo politično moč Socialdemokratska stranka BiH (SDP BiH) in njen novi zaveznik Stranka za boljšo prihodnost (SBB) Fahrudina Radončića ali si bo primat vrnila bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA), ki je bila do pomladi v koaliciji s SDP BiH.

Volilni rezultat teh strank bo tudi določil, ali bodo iz sveta ministrov BiH odšli ministri SDA, kar zahteva SDP BiH, na njihove položaje pa bi imenovali ministre SBB. Od tega bo tudi odvisno, ali bo brez položaja ostal zunanji minister in vodja SDP BiH Zlatko Lagumdžija, čigar zamenjavo zahtevajo stranke iz Republike srbske, pa tudi SDA.

Na volitvah bo 3,1 milijona volivcev izbiralo vodje in člane občinskih svetov 139 občin med več kot 30.000 kandidati. 5100 volišč bo odprtih od 7. do 19. ure. V Mostarju volitev ne bo, ker je bil tamkajšnji volilni sistem spoznan za protiustavnega, oblasti pa niso dosegle dogovora o novem. Tako bo mesto po volitvah ostalo brez vodstva.