57-letni Chavez, ki ga imajo privrženci za glasnika revnih, nasprotniki pa za avtokrata, je v zadnjih letih bil bitko z rakom. A julija je odločno zatrdil, da je bolezen premagal in da je dovolj močan, da lahko na čelu države ostane še en mandat in do konca izpelje "socialistično revolucijo".

Njegov izzivalec, 40-letni pravnik Capriles, ki je skupni kandidat opozicije, je v zadnjih štirih mesecih zaostanek za Chavezom zmanjšal za polovico na deset odstotnih točk. A takšna prednost bi po mnenju političnih analitikov dosedanjemu predsedniku vseeno morala zadostovati za zmago. Chavez je na zadnjih volitvah leta 2006 zmagal s 63-odstotno podporo, tokrat pa mu raziskave napovedujejo dobrih 49 odstotkov glasov.

Chavez, ki trdi, da bo kapitalizem uničil človeško vrsto, je nacionaliziral vrsto podjetij in bank s ciljem v državi vzpostaviti socializem 21. stoletja. A kljub državnemu nadzoru cen nekaterih osnovnih živil in dejstvu, da je Venezuela država z največ znanimi zalogami nafte na svetu, inflacija na letni ravni presega 27 odstotkov, občasno pa se soočajo tudi s pomanjkanjem živil.