Do zadnjega zaostrovanja razmer prihaja dan potem, ko je turški premier Recep Tayyip Erdogan opozoril Sirijo, naj ne preizkuša turškega potrpljenja.

Zadnje napetosti med Turčijo in Sirijo so se začele v sredo z napadom na turško obmejno vas Akcakale, v katerem je umrlo pet turških civilistov.

Po tem napadu, ki je v svetu izzval val obsodb, je turški parlament v četrtek odobril zahtevo vlade po vojaškem posredovanju na sirskem ozemlju.

Incident v vasi Guvecci se je zgodil samo nekaj minut potem, ko so izbruhnili siloviti spopadi med silami sirskega predsednika Bašarja al Asada in uporniki v eni izmed vasi v sirski provinci Idlib, ki se nahaja v bližini meje s Turčijo.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice naj bi sirskim upornikom sicer uspelo prevzeti nadzor nad sirsko vasjo, ki se nahaja čez mejo Guveccija, pri tem pa je bilo ubitih 25 sirskih vojakov in trije uporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirska vojska medtem še naprej stopnjuje tudi napade na strateško pomembno mesto Alep, nadaljujejo pa se tudi spopadi za Homs in v več mestih v bližini sirsko-libanonske meje.