Pahor in Kosorjeva sta se v petek popoldan družila ob kavi slabo uro v baru hotela Esplanade. Kandidat za slovenskega predsednika ni prišel praznih rok, saj je Kosorjevi podaril šopek vrtnic, ki jih je prinesel iz Ljubljane, ter nagumbnik s svojimi začetnicami "BP" iz svoje predvolilne kampanje, je na svoji spletni strani poročal Jutarnji list.

"To je bilo resnično prijetno srečanje. Pogovarjala sva se o vsem, kaj sva delala, medtem ko sva bila premiera. Bolj ko mineva čas, bolj je jasno, kako težko delo je bilo. Nekajkrat je ponovil: Jadranka, ti si sklenila pogajanja," je izjavo Kosorjeve povzel zagrebški časnik.

Ni pa Kosorjeva želela razkriti vsebine njune ocene izjav njenega predhodnika na premierskem položaju Iva Sanaderja. Ta je minulo nedeljo v televizijski oddaji V nedeljo ob 2h znova zatrdil, da je odstopil z vseh političnih položajev, ker ni želel popustiti pritiskom Slovenije in nekaterih držav članic EU, da bi prepustil del hrvaškega ozemlja Sloveniji pri pogajanjih o meji na morju.

Kosorjeva bo podprla Pahorja v predsedniški bitki

Nekdanja premiera sta sicer govorila tudi o Pahorjevi predsedniški kampanji. "Dogovorila sva se, da bom obiskala Slovenijo in ga podprla v kampanji. Morda bom obiskala tudi v njegov volilni štab v volilni noči," je napovedala Kosorjeva, ki upa, da bo Pahor postal predsednik Slovenije.

Kot poudarjajo hrvaški mediji, sta nekdanja premiera očitno ostala v dobrih odnosih, čeprav naj bi se nazadnje srečala 9. decembra lani v Bruslju, ko je Kosorjeva po porazu HDZ na parlamentarnih volitvah podpisala hrvaško pristopno pogodbo z EU.

Jutarnji list izpostavlja, da sta politični karieri Kosorjeve in Pahorja šli navzdol po podpisu arbitražnega sporazuma. Oba sta lani izgubila premierska položaja, letos pa tudi predsedniška stolčka v svojih strankah.

"Zdaj se borita za preživetje. Kosorjeva v saboru, Pahor v kampanji za predsednika," sklene zagrebški časnik.