Voditelj soočenja Jim Lehrer s televizije PBS je svojo nalogo opravil zelo dobro, saj je omogočil skoraj povsem prosto izmenjavo stališč in medsebojnih kritik. To je v svoj prid dodobra izkoristil Romney, ki se je volivcem predstavil ne le kot ustrezen kandidat za položaj predsednika ZDA, ampak kot kandidat, ki si položaja želi bolj od nasprotnika. Romney je ob vsaki priložnosti omenil težave gospodinjstev pri odplačevanju hipotek in rastoče stroške zdravstvenega zavarovanja, goriv in elektrike. Če bi na takšen način vodil svojo kampanjo že od samega začetka, bi bil zdaj v veliko boljšem položaju, so prepričani pri CNN.

Preberite še spletni komentar Andreja Mrevljeta:

Obama Romneyju odprl vrata Bele hiše

Obama je v sredo praznoval 20. obletnico poroke s prvo damo Michelle, kar je omenil najprej sam. Romney pa mu je čestital s šalo, da bi verjetno želel noč preživeti bolj romantično kot na odru z njim. Predsednik je nato do konca debate pustil natanko takšen vtis in je republikancu po skoraj vsaki "rundi" pustil, da se je vrnil v kot brez modric, medtem ko jih je sam dobil precej.

Obama prevečkrat gledal v tla

Analitiki vseh ameriških televizij so se strinjali, da je bil Romney veliko boljši in mu je najverjetneje uspelo ustaviti padec v anketah. Splošen vtis je bil, da je veliko več govoril Romney, čeprav so uradni merilci izračunali, da je bil dejansko za štiri minute daljši Obama, ki je izgubil tudi po slogu, saj je prevečkrat gledal v tla namesto v nasprotnika. Analitiki BBC-ja so še dodali, da je Romney med debato ohranjal precej napadalen nastop, medtem ko je Obama dostikrat omahoval pri odgovorih, voditelj pa ga je moral večkrat prositi, naj iz svojega odgovora izlušči bistvo.

Prvo soočenje je bilo sicer posvečeno gospodarstvu, pri čemer je Romney nenehno poudarjal visoko stopnjo brezposelnosti, "ubijanje" delovnih mest in neučinkovitost zvezne vlade v štiri letih pod Obamo. Obama je, tudi po mnenju liberalnih komentatorjev televizije MSNBC, svoje dosežke branil mlačno, predvsem pa je zamudil priložnost, da bi Romneyja prijel za besedo, na primer pri zagotavljanju, da ne bo znižal davkov za bogate.

Kandidata sta se presenetljivo veliko strinjala na načelni ravni, pri čemer je Romney odločno stopil k politični sredini, česar mu baza ne bo zamerila zaradi učinkovitega nastopa. Strinjala sta se, da je treba znižati davke za srednji razred, vlagati v izobraževanje in energetsko neodvisnost ter pomagati revnim in ostarelim.

Romney bo Obamacare ukinil in uvedel novo reformo

Romney se je postavil v vlogo zagovornika sistema zdravstvenega zavarovanja za starejše, medicare, obenem pa je vztrajal pri začetku njegove privatizacije. Obama je volivce, ki še niso upokojeni, opozoril, naj bodo pozorni, saj Romneyjev načrt pomeni, da bodo v starosti izpostavljeni na milost in nemilost zavarovalnic, ker bo zvezni sistem propadel.

Romney je tudi odločno branil svojo zdravstveno reformo v Massachusettsu, na podlagi katere je Obama oblikoval reformo na zvezni ravni, ki so jo republikanci zaničljivo imenovali "Obamacare". Obama je rekel, da mu je izraz všeč in znova našteval priljubljene elemente reforme, ki jih je podprl tudi Romney, čeprav je vztrajal, da bo reformo ukinil in uvedel novo.

Romney je prav tako podprl dele reforme finančnega sistema, večkrat pa je tudi ponovil, da se zavzema za trdno vojsko, ki jo želi Obama z varčevalnimi ukrepi oslabiti. Obama je povedal, da Romney predlaga milijarde dolarjev več denarja, ki ga vojska ne potrebuje niti zanj ne prosi. Predlaga tudi davčni načrt, ki bo ustvaril 5000 milijard dolarjev primanjkljaja. To je Romney zavrnil s trditvijo, da njegov davčni načrt primanjkljaja ne bo povečal, saj bodo nižji davki sprožili hitrejšo rast, več zaposlovanja in s tem več davčnih prilivov.

Imaš pravico do letala, nimaš pravice do svojih dejstev

Pričakovanih naučenih zbadljivk ni bilo veliko. Romney je uporabil krilatico pokojnega demokratskega senatorja iz New Yorka Daniela Patricka Moynihana, ko je pri prepiru glede izobraževalne politike dejal: "Imaš pravico do svojega letala in svoje hiše, vendar nimaš pravice do svojih dejstev."

Obama je vrnil na koncu, ko je Romney svojim dosedanjim obljubam, kaj vse bo naredil prvi dan v Beli hiši, dodal, da bo sedel za mizo z demokrati in iskal kompromise. "Guverner bo prvi dan očitno zelo zaposlen, ker namerava prvi dan tudi preklicati zdravstveno reformo, česar demokrati ne bodo sprejeli z naklonjenostjo." Malce smeha je bilo tudi pri Obamovi zbadljivki, da Romneyjeva definicija drobnega gospodarstva zajema tudi Donalda Trumpa. "Vem, da Trump glede sebe ne vidi nič majhnega," je dejal.

Obama bo imel priložnost za popravni izpit, še pred tem pa se bo podpredsednik ZDA Joseph Biden 11. oktobra v Kentuckyju pomeril na prvem in edinem soočenju s podpredsedniškim kandidatom republikancev Paulom Ryanom. Obama in Romney se bosta znova soočila 16. oktobra v zvezni državi New York, ko bodo vprašanja o odprtih temah postavljali tudi volivci v dvorani. Zadnje soočenje bo 22. oktobra na Floridi, ko bo osrednja tema zunanja politika.