Zasebno podjetje Ralls Corp je pred meseci zakupilo štiri projekte za pridobivanje vetrne energije v bližini ameriškega mornariškega objekta v zvezni državi Oregon. Obama je odredbo za blokado dogovora podpisal prejšnji teden, s tem pa naj bi ameriška vlada prekoračila svoja pooblastila, so prepričani pri Ralls Corp. Tožba, ki jo je podjetje vložilo v ponedeljek, ameriškega predsednika obtožuje, da je ukrepal "na nezakonit in nepooblaščen način".

Ob izdaji prepovedi so iz Bele hiše sporočili: "Obstajajo zanesljivi dokazi, zaradi katerih verjamemo, da bi lahko Ralls Corporation deloval tako, da bi ogrozil nacionalno varnost ZDA." Podjetje, ki je v lasti dveh direktorjev kitajskega podjetja Sany Group, pa odgovarja, da Obama ni predložil nobenega dokaza, ki bi to podpiral.

Po 22 letih bo to prva tuja investicija, ki jo je ameriška vlada blokirala, poroča BBC. Ukrep je Ralls Corp prisilil, da proda svoj delež pri projektih, ki se nahajajo blizu omejenega zračnega prostora, ki ga uporabljajo za potrebe mornarice.

Ameriška vojska uporablja bazo v Oregonu za testiranje brezpilotnih letal in ostale opreme za bojevanje.