"Približno 500 beguncev je protestiralo zaradi neustreznih življenjskih pogojev v taboru Satari," je danes povedal Zajed Hamad, predsednik dobrodelne organizacije Kitab val Suna, ki več deset tisočim beguncem nudi humanitarno pomoč. Protestniki so zažigali šotore in podtaknili ogenj v poljski bolnišnici, prav tako pa so uničevali rešilna vozila, je dejal Hamad in dodal, da pri tem ni bil ranjen nihče.

Zaradi nasilja je morala posredovati policija, ki je potrdila, da so begunci protestirali zaradi življenjskih pogojev, ki so se poslabšali zaradi peščenega viharja, ki je podrl več sto šotorov. Tiskovni predstavnik policije Mohamed al Katib je ob tem dodal, da je policija razmere umirila. Osebe, ki naj bi jih vtihotapil režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, je tudi obtožil, da skušajo v begunskem taborišču "povzročati težave s hujskanjem beguncev k uporu in nasilju".

Nasilje je v taboru Satari izbruhnilo že 28. avgusta med protesti proti slabim življenjskim pogojem. Takrat je bilo ranjenih 20 policistov. Jordanski premier Fajez Taravneh je takrat dejal, da bo Jordanija izgnala posameznike, ki so napadli policiste in jih poslala nazaj v Sirijo.

Jordanski zunanji minister Naser Judeh je pred dnevi dejal, da je od začetka konflikta v Siriji mejo z Jordanijo prečkalo že več kot 200.000 sirskih beguncev. Po podatkih Združenih narodov je v Jordaniji registriranih več kot 85.000 beguncev, približno 36.000 pa jih čaka na ureditev statusa. Samo v taboru Satari je zatočišče poiskalo približno 32.000 ljudi.