"Zaradi nadaljevanja sovražne politike ZDA proti Demokratični ljudski republiki Koreji se nevaren krog prepiranja in večanja napetosti širi po korejskem polotoku, ki je postal najbolj nevarno mesto na svetu, kjer lahko že ena iskra izzove jedrsko vojno," je izjavil Pak.

"Naš ljubljeni spoštovani Kim Jong Un je trdno odločen, da našemu narodu, ki je premagal mnoge težave, omogoči uživanje v srečnem življenju v napredni socialistični državi," je povedal severnokorejski predstavnik. "Naše ljudstvo sledi dragemu spoštovanemu vodji Kimu Jong Unu s popolnim zaupanjem in hitro napreduje h končni zmagi s popolnim prepričanjem in optimizmom glede prihodnosti, srčno združeno pod njim," je še povedal Pak.

Jedrsko orožje za suverenost države

Varnostni svet Združenih narodov je sicer proti Severni Koreji zaradi njenih jedrskih poskusov, ki jih je izvedla leta 2006 in 2009, uvedel sankcije. Letos so zahodne sile izrazile zaskrbljenost zaradi možnosti novega jedrskega poskusa v tej državi, vendar do tega doslej ni prišlo, pišejo pri Reutersu. Severna Koreja sicer odgovarja, da jo je do posedovanja jedrskega orožja "prisilila" ameriška politika, pred katero se morajo braniti. "Gre za močno orožje, ki brani suverenost države," je povedal Pak.

Podatki Združenih narodov pa kažejo, je tretjina severnokorejskega prebivalstva podhranjena, njihovo gospodarstvo pa si še vedno ni opomoglo od velikega udarca v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je razpadla Sovjetska zveza, s tem pa je Severna Koreja izgubila veliko pomoči. Takrat je nastopila tudi katastrofalna lakota.

Pjongjang hoče mirovno pogodbo

Severna Koreja že dolgo zahteva mirovno pogodbo z ZDA, ki bi po več desetletnem stagniranju uradno končala korejsko vojno, ki je med Severno in Južno Korejo divjala med letoma 1950 in 1953. Poleg tega si želijo tudi diplomatskega priznanja s strani ZDA.

ZDA in njihova zaveznica Južna Koreja, v kateri je trenutno več kot 28 tisoč ameriških vojakov, pa vztrajata, da se mora Severna Koreja odpovedati svojim jedrskim ambicijam, preden lahko pričakuje mirovno pogodbo in obsežno gospodarsko pomoč. Severna Koreja se je leta 2003 kot prva država odrekla pogodbi o neširjenju jedrskega orožja. Za to državo je možnost groženj z jedrsko vojno že dolgo edina realna protiutež do zunanjega sveta, še posebej ZDA, izpostavlja Reuters.