Francoski poznavalec obveščevalnih krogov Eric Denece je navedbe, da je libijskega diktatorja ubil francoski operativec potem, ko je sirski predsednik Bašar al Asad Parizu prodal ključne informacije, označil za "popoln nesmisel". Kot je povedal za France24, so navedbe "potegavščina". "Francija ni potrebovala sirske pomoči, da izsledi Gadafija in Asad zagotovo ne bi na tak način prodal njegove telefonske številke," zatrjuje obrambni analitik in nekdanji obveščevalec Denece.

Mahmud Džibril, ki je lani vodil prvo libijsko vlado po Gadafiju, je za egiptovsko televizijo Dream TV prejšnji teden povedal, da se je v uporniške revolucionarne brigade infiltriral tuj agent, da bi ubil Gadafija.

Preberite še: Neimenovani vir: Gadafija je po navodilih Sarkozyja v glavo ustrelil tajni agent

Če bi Gadafija ubil tuj agent, "bi bil ta Francoz"

Po Džibrilovi izjavi je italijanski dnevnik Corriere della Sera citiral neimenovane zahodne diplomate, ki so trdili, da če bi Gadafija ubil tuji agent, "bi bil ta skoraj zagotovo Francoz". Ti diplomati so v nadaljevanju razlagali, da se je Sarkozy hotel znebiti Gadafija, potem ko je ta zagrozil z razkritjem velikih donacij v obliki gotovine za Sarkozijevo predsedniško kampanjo leta 2007.

V nedeljo je sicer britanski Daily Telegraph navajal besede nekdanjega vodje obveščevalnih enot libijskih upornikov Ramija el Obeidija, ki je dejal, da je sirska vlada francoskim obveščevalcem prodala številko Gadafijevega satelitskega telefona, tako da so lahko sledili vsakemu premiku strmoglavljenega diktatorja.

Po smrti upornika, ki je ujel Gadafija, napetosti v Libiji znova naraščajo

Informacije v zameno za manj pritiskov na sirsko vlado?

El Obeidi je za britanski časnik še dejal, da se je sirski voditelj al Asad že takrat spopadal z vse močnejšimi uporniki. "V zameno za to informacijo je Asad dobil obljubo, da mu bo Francija gledala skozi prste in izvajala manj pritiska nad njegovim režimom," je povedal el Obeidi.

Po Natovi uradni različici dogodkov, ki so privedli do Gadafijeve smrti, je vojaško letalo oktobra lani opazilo konvoj, ki je zapuščal diktatorjevo rojstno mesto Sirto. Uradno niso vedeli, kdo je s konvojem potoval, vseeno pa so se Natovi poveljniki odločili, da ga bodo bombardirali. Zatem so uporniški vojaki Gadafija našli, ko se je ta skrival v bližnjem odtoku pod avtocesto. Nato so ga ubili – glede na številne posnetke očitno prav uporniki.

El Obeidi pa je zatrdil, da je bila operacija za odkritje in uboj Gadafija "popolnoma francoska", čeprav so bile v bližini tudi turške in britanske posebne sile. "Francoski obveščevalci so igrali glavno vlogo pri smrti Gadafija, vključno z njegovim ubojem," je v nedeljo povedal el Obeidi.