"Naredil je veliko napak," je svoj poziv komentiral Ivanišvili in dodal, da so bile Sakašvilijeve reforme polom in da je njegova ideologija "osnovana na lažeh". Po njegovih besedah bi se morale za jesen 2013 načrtovane predsedniške volitve izvesti prej. "Sicer bo Gruzija imela številne težave," je še dodal najbogatejši Gruzijec.

Ivanišvili bo po zmagi na ponedeljkovih parlamentarnih volitvah verjetno zasedel mesto predsednika vlade. Glede na njegove ostre izjave bodo njegov odnos s Sakašvilijem, ki bo še leto dni predsednik države, po vsej verjetnosti zaznamovali spori, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ivanišvili je dejal, da so bili mednarodni opazovalci odgovorni za preprečitev volilnih prevar, Sakašvili pa naj bo hvaležen opoziciji, da je "lahko z njeno pomočjo rešil svoj sloves demokratičnega voditelja".

Sakašvili je sicer danes priznal poraz na parlamentarnih volitvah, na katerih je po delnih izidih zmagala opozicijska koalicija Ivanišvilija Gruzijske sanje. "Demokracija je zmagala," je dejal Sakašvili in poudaril, da so bile to najpomembnejše volitve v zgodovini države in dokaz, da si Gruzija "zasluži biti član civilizirane družine v svetovni družbi".

Po prešteti četrtini glasov za 77 sedežev v 150-članskem parlamentu, razdeljenih po proporcionalnem sistemu, so Gruzijske sanje prejele 53,19 odstotka glasov, Sakašvilijevo gibanje pa 41,51 odstotka.

Rezultati so velik poraz za Sakašvilija, ki je bil prvi mož gruzijske politike vse od leta 2004. Njegova stranka je doslej vladala brez opozicije.