Nasilje je izbruhnilo v soboto zvečer in se je nadaljevalo vse do danes, so sporočili iz bangladeške policije in dodali, da so razmere pod nadzorom, potem ko so na območje poslali dodatne varnostne sile in je vlada v problematičnih okrožjih prepovedala javna zborovanja.

V nasilju je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, začelo pa se je potem, ko se je na facebooku pojavila fotografija gorečega izvoda Korana. Protestniki so za fotografijo okrivili lokalnega budističnega dečka, vendar za zdaj še ni jasno, če je ta dejansko objavil fotografijo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po poročanju bangladeškega časnika Daily Star je deček dejal, da je bila fotografija pomotoma povezana z njegovim profilom. Po izbruhu nasilja so facebook račun zaprli, policija pa je dečka in njegovo mamo pospremila na varno. Budisti sicer predstavljajo manj kot odstotek prebivalstva v prevladujoče muslimanskemu Bangladešu.

Nasilje v Bangladešu sledi demonstracijam muslimanov po svetu, ki jih je ta mesec sprožil amaterski film Nedolžnost muslimanov. Film preroka Mohameda prikazuje kot prevaranta, ženskarja in pedofila. V teh protestih je umrlo več kot 20 ljudi.