Zmaga sirske vlade je gotova

Teheran je sicer eden največjih zaveznikov in podpornikov Sirije pri naporih, da bi ustavili upore. Komentar Alija Akbarja Velayatija, svetovalca iranskega vrhovnega vodje ajatole Alija Hameneja, izražajo veliko podporo Asadu, prišli pa so dan zatem, ko sta ZDA in Francija naznanili dodatno podporo sirskim upornikom.

Iran meni, da Asad predstavlja "os odpora", kakor tudi islamistična skupina Hezbolah, ki se skupaj borita proti izraelskemu in ameriškemu vplivu na Bližnji vzhod. "Zmaga sirske vlade proti notranjim sovražnikom, ZDA ter njihovim zaveznikom je tudi zmaga za Iran," je svetovalca citirala iranska tiskovna agencija IRNA. "Zmaga sirske vlade pa je gotova,“ je povedal in dodal, da nedavni napadi nikakor ne slabijo sirske vlade. "Položaj sirske vlade se je stabiliziral, nekaj eksplozij in umorov pa ne more zrušiti režima,“ je bil jasen.

Včeraj umrlo najmanj 150 ljudi

Kot poročajo tuje tiskovne agencije je sirski Alep, za katerega se uporniki in vladne sile že lep čas borijo, zopet ovit v streljanje in vojaške spopade. Državni sirski mediji poročajo o velikih izgubah na uporniški strani.

Spomnimo, uporniški poveljniki so pretekli petek naznanili masovno ofenzivo, da bi tako zaščitili mesto. Trentno, navaja BBC, obe strani poročata o ponovnih hudih spopadih, državni mediji pa poročajo še, da naj bi vladne sile pobile mnogo upornikov.

Aktivistične skupine trdijo, da je od včeraj po celotni državi umrlo vsaj 150 ljudi, od tega kar 40 v samem Alepu. BBC-jev poročevalec iz Bejruta poroča, da je mogoče čutiti znake, da upornikom zmanjkuje zalog streliva in tudi vojakov, da bi dosegli pomembnješi napredek. Nasprotno pa naj bi, dodaja BBC, vladne sile uporabile vse svoje resorje težkega orožja, tankov in monopola nad zračnim prostorom.

Eden od prebivalcev ene od sosesk Alepa je že včeraj dejal, da se je v mestu začelo najhujše obračunavanje do sedaj. ''Zvok spopadov je ... neprestan. Vsi smo na smrt prestrašeni. Še nikoli v življenju nisem slišal ničesar podobnega.'' Med tem je eden od vodij upornikov priznal, da so se morali začanso umakniti, saj so jih vladne sile v svoji številčnosti presegle. ''Da zmagaš v gverilski ulični vojni, moraš imeti bombe, ki pa jih mi nimamo.''

Aktivisti dodajajo, da naj bi od lanskega začetka sirske vstaje proti Bašarju al Asadu do danes umrlo vsaj 27 tisoč ljudi.

ZDA posvarile Iran

ZDA so včeraj že posvarile Iran, naj preneha zalagati sirske sile z orožjem, same pa so sicer pred kratkim najavile, da bo upornikom proti Asadu zagotovile milijone dolarjev ''ne-smrtne'' pomoči v upanju na padec vlade.

Državna sekretarka Hillary Clinton je sosednje države Sirije pozvala, naj sprejmejo potrebne ukrepe, da bi zaprle vse zemeljske in zračne poti, ki jih pri dobavi orožja v Sirijo izrablja Iran. ''Iran je glavna žila dovodnica, ki pri življenju drži sirski režim,'' je dejala Clintonova. ''Nobenega dvoma več ni, da bo Teheran storil vse, da bo zaščitil svoje zaveznike v Damasku.''