Maroška deklica, ki obiskuje šolo v Frankfurtu na jugu Nemčije, se je odločila, da ne bo več obiskovala ur plavanja, saj se je po lastnih navedbah počutila neudobno ob pogledu na fante brez zgornjega dela oblačila ali kopalk. Ker je zato prejemala nižje ocene, je na sodišče vložila prošnjo, da bi bila izvzeta od ur plavanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njen odvetnik je na sodišču poudaril, da islamska sveta knjiga Koran dekletom ne dovoljuje, da se razkazujejo fantom, poleg tega pa dekletom prepoveduje kontakt in pogled na fante brez zgornjega dela obleke.

Sodišče v mestu Kassel kljub temu prošnji muslimanske deklice ni ugodilo in v sodbi zapisalo, da lahko deklica nosi plavalno obleko, znano pod imenom "burkini", ki pokrije celo telo in jo že uporablja več deklet na njeni šoli. To naj bi po navedbah sodišča zagotavljalo njeno versko svobodo.

Sodišče je obenem poudarilo, da se je družina sama odločila živeti v Nemčiji, kjer so mešani plavalni razredi norma, eden od ciljev šolskega sistema pa je spodbujanje integracije in strpnosti.