"Upočasnitev rasti svetovnega gospodarstva je dosegla tudi Švico," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP te dni pojasnili v sekretariatu. Dodali so, da bo to vplivalo tudi švicarsko gospodarsko aktivnost.

Švica je v prvem četrtletju še beležila "razmeroma dobro" gospodarsko rast. V drugem četrtletju pa se je ta ohladila. Sekretariat kljub temu za letos pričakuje enoodstotno povečanje obsega bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je junija napovedoval 1,4-odstotno rast.

Za prihodnje leto je napoved gospodarske rasti medtem znižal za 0,1 odstotne točke na 1,4 odstotka. Vse bo sicer odvisno od okrevanja svetovnega gospodarstva.

Na račun krepkega domačega gospodarstva, ki beleži pozitivne učinke nizkih obrestnih mer, nižjih cen potrošnih dobrin in velikega priseljevanja, pa sekretariat SECO ne pričakuje nobene recesije.

K dobremu položaju domačega gospodarstva je prispeval tudi ukrep švicarske centralne banke za zaščito izvoznih podjetij. Banka je namreč omejila rast vrednosti franka. Že pred meseci se je zavezala, da bo s posredovanjem na valutnem trgu vzdrževala minimalni tolerančni tečaj pri 1,20 franka za evro.

Nekoliko slabša rast gospodarstva pa se vendarle že pozna tudi na švicarskem trgu dela. Stopnja brezposelnosti se je avgusta po sezonsko prilagojenih podatkih zvišala za 0,1 odstotne točke na 2,9 odstotka. Preden se bo leta 2013 stabilizirala, se bo letos do konca leta še krepila.