V intervjuju, ki ga je dal ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, je Janša še dejal, da je njegova vlada "odločena storiti vse, kar je mogoče", da bi se izognila prošnji za pomoč tujine.

Kriza je po njegovem posledica pregretega gradbenega sektorja ter nenaklonjenosti prejšnjih vlad privatizaciji bank po osamosvojitvi Slovenije. Janša je tudi ocenil, da je bila resnost finančne krize v Evropi podcenjena, kar je samo podaljšalo politični zastoj v Sloveniji, kjer bi morala prejšnja vlada hitro ukrepati za uresničevanje reform.

Kot najpomembnejši kratkoročni ukrep za izhod iz krize je premier izpostavil stabilizacijo bančnega sistema. Poleg zmanjšanja proračunskega primanjkljaja pa mora Slovenija po njegovem mnenju sprejeti pokojninsko reformo in reformo trga dela, da bi "finančnim trgom poslala ustrezne signale".

Janša je tudi izrazil prepričanje, da bo njegova vlada lahko spravila pokojninsko reformo skozi razdeljeni parlament in da bi reforma "preživela" morebiten referendum.

"Nobene kampanje za utišanje nasprotnikov ni"

AP ob tem piše, da se bo moral Janša pogajati z opozicijo, ki bi bila po četrtkovi preiskavi zaradi korupcije proti vodji največje opozicijske stranke Zoranu Jankoviću lahko manj pripravljena na sodelovanje. Pojasnjuje tudi, da je Janković zmagal na lanskih parlamentarnih volitvah, a mu ni uspelo oblikovati koalicije.

Janša je sicer za AP zatrdil, da ni nobene kampanje za utišanje nasprotnikov in kritikov. Ob tem tudi ni hotel komentirati četrtkove policijske akcije proti Jankoviću, češ da to ne bi bilo pravično. Dejal je še, da svoboda izražanja nima zveze s korupcijo, danes še poroča AP, ki omenja, da sicer tudi proti Janši poteka preiskava glede korupcije v zvezi z nakupom oklepnikov Patria.

Preberite še: Ernst & Young in Oxford Economics: Slovenska prošnja za pomoč vse bolj verjetna