Stronach se je šele pred kratkim vrnil v Avstrijo, potem ko je 60 let preživel v Kanadi, kjer je ustanovil podjetje z avtomobilskimi deli Magna.

Rojen je bil leta 1932 na jugu Avstrije, pri 14 letih je pustil šolo in leta 1954 z vajeniškim izpitom in nekaj dolarji v žepu prispel v Kanado, kjer je ustanovil podjetje.

Na novinarski konferenci je, govoreč nemško z močnim angleškim naglasom, dejal, da območje evra ne deluje. Pojasnil je, da natančno izdelanega načrta še nima, "rešitev" pa bi lahko bila, da 17 članic območja ohrani evro, njegova vrednost pa bi se od države do države razlikovala.

"Sem za močno Evropo, ne pa za skupno valuto," je dejal osemdesetletnik in dodal, da vsak kmet ve, da bo, če bo porabil več, kot zasluži, njegova kmetija šla na boben.

Njegova stranka, Team Stronach, bo program predstavila prihodnjo pomlad. Volitve v Avstriji bodo sicer najkasneje jeseni prihodnje leto.

Raziskava javnega mnenja, katere izide je objavil časnik Der Standard, je pokazala, da je 40 odstotkov vprašanih naklonjenih temu, da bi Stronachova stranka sodelovala v prihodnji vladi, polovica pa jih upa, da bo dobila sedeže v parlamentu.