Assange, ki se tako še vedno nahaja na veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu in je še vedno prepričan, da so obtožbe o spolnih napadih na Švedskem le pretveza, da se ga izroči ZDA, je ameriškega predsednika Baracka Obamo pozval naj preide od besed k dejanjem in preneha s pregonom WikiLeaksa.

Obama naj gre od besed k dejanjem

Obamo je tudi opozoril, da do arabske pomladi ni prišlo zato, da bi bil lahko ponovno izvoljen na položaj predsednika in zatrdil, da ZDA uvodoma niso podpirale vstaj arabskih ljudstev. Assange je povedal, da so k vstajam kvečjemu deloma prispevale objave na spletni strani WikiLeaks o despotskih vladarjih arabskih držav.

''Čas je, da ZDA prenehajo preganjati WikiLeaks, da prenehajo preganjati naše ljudi in da prenehajo preganjati naše domnevne vire. Čas je, da predsednik Obama stori pravo stvar in se pridruži silam za spremembe – ne z lepimi besedami, temveč z dobrimi dejanji,'' je prek satelita sporočil Jullian Assange.

V zaporu brez sojenja že 856 dni

Assange je med drugim opozoril tudi na ''kršitve pravic Bradleyja Manninga'', ki je do sedaj v priporu brez pravičnega sojenja preživel že 856 dni – to je sedem krat več, ko je maksimalna določena doba pripora brez sojenja, ta namreč znaša 120 dni.

Oglejte si še posnetek:

Vse o Assangu in aferi WikiLeaks že od vsega začetka zbiramo na enem mestu: WIKILEAKS