30 tisoč mrtvih

Kot so pojasnili v observatoriju, so v to številko vštete le žrtve, katerih imena so bila dokumentirana, če bi šteli še neidentificirana trupla, pa bi bilo žrtev še precej več, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V nasilju v Siriji je sicer v poldrugem letu umrlo že več kot 30 tisoč ljudi.

Reuters danes poroča, da je v sosednjih državah registriranih že 294 tisoč beguncev, to število pa se vsak dan poveča za dva do tri tisoč. Agencija Združenih narodov za begunce UNHCR sicer napoveduje, da bi lahko do konca leta Sirijo zapustilo do 700 tisoč ljudi. Ta številka se precej razlikuje od prvotne ocene števila beguncev - 185 tisoč. Razmere še otežuje bližajoča se zima.

Le 141 namesto 500 milijonov

Ob tem organizacije, ki skrbijo za pomoč beguncem, opozarjajo na pomanjkanje sredstev. Trenutno je za delovanje do konca leta na voljo manj kot tretjina potrebne vsote, le 141 milijonov dolarjev namesto potrebnih skoraj 500 milijonov.

Iz Sirije medtem poročajo o nadaljevanju nasilja. V severovzhodni provinci Hasaka so neznanci razstrelili naftovod, pri čemer je izbruhnil velik požar. Po podatkih observatorija so neznanci tudi ugrabili upravnika naftovoda.

Ta provinca je sicer največja proizvajalka nafte v Siriji. Od začetka upora pred 18 meseci je bila naftna infrastruktura že večkrat tarča napadov, zato se je proizvodnja nafte zmanjšala za polovico. Naftna polja varujejo posebne enote vojske, navaja AFP.

O nasilju danes poročajo iz več provinc. Kot je sporočil observatorij, vladne sile bombardirajo uporne četrti na vzhodu Alepa, potem ko je v sosednji provinci Idlib pred zoro eksplodiral avtomobil bomba pred nadzorno točko vojske na avtocesti, ki povezuje Alep in Damask. Nato so izbruhnili siloviti spopadi med vojaki in uporniki, število žrtev pa ni znano.