Zaradi poteze bi ga lahko čakalo tudi do pet let zapora. Medijski magnat in bankir, pa tudi nekdanji tajni agent KGB-ja Lebedjev je dejal, da verjame, da je zaradi političnih razlogov postal tarča predsednika Vladimirja Putina. Ruski preiskovalni komite je v izjavi za javnost sporočil, da je obtožnica Lebedjeva bremeni huliganizma in fizičnega napada.

Lebedjev je lansko leto udaril Sergeja Polonskega, spornega ruskega nepremičninskega tajkuna. V obraz ga je udaril tako močno, da se je Polonski prevrnil s sedeža in se pri tem tudi rahlo poškodoval. Udaril ga je zaradi političnega, ideološkega, rasnega, nacionalnega ali verskega sovraštva oz. iz sovraštva do določene družbene skupine, je utemeljil preiskovalni odbor.

V torek je Lebedjev, čigar premoženje ocenjujejo na 1,1 milijarde dolarjev, v televizijskem intervjuju povedal, da Putin misli, da on financira opozicijo. "Tako je prepričan, da sem kršil pravilo št. 1 - če imaš denar, se ne smeš vmešavati v politiko," je dejal. Predstavnik Vladimirja Putina zadeve ni hotel komentirati, poroča Reuters.

Večina bogatih ruskih poslovnežev se izogiba kritiziranju Kremlja, še posebej po letu 2003, ko so aretirali nekdanjega naftnega tajkuna Mihaila Hodorkovskega, ko je ta pričel sodelovati z rusko opozicijo. Hodorkovski je še vedno v zaporu.

Spomnimo, zaradi huliganizma je visoka kazen doletela tudi tri članice skupine Pussy Riot, ki so bile zaradi "punkovske molitve", kot so poimenovale svoj do Cerkve in Putina kritičen nastop v moskovski katedrali, obsojene na dve leti zaporne kazni in prisilnega dela. Na odločitev sodišča so sicer vložile pritožbo.

Solastnik Nove Gazete

Po poročanju AP je Lebedjev kazensko ovadbo objavil na svojem blogu, a je ni komentiral. Jo je pa komentiral njegov sin Jevgenij, ki je menil, da njegovega očeta "napadajo ljudje, ki jim niso po volji njegova stališča proti korupciji in ki sovražijo Novo Gazeto". Časnik namreč že dlje časa odkriva številne primere korupcije, zaradi česar so se, kot je dejal Lebedjev, nanj tudi vsuli pritiski, da je prodal svoj delež v časniku.

Lebedjev je bil solastnik tega ruskega dnevnika skupaj z zadnjim sovjetskim voditeljem Mihailom Gorbačovom, s katerim sta imela v lasti 49-odstotni delež. Preostali delež je v lasti zaposlenih pri tem časniku, ki velja za enega glavnih kritikov oblasti v Kremlju.

Zaradi odkrivanja korupcije in drugih zgodb, ki razkrivajo nečednosti visokih nosilcev oblasti v Rusiji, so novinarji Nove Gazete pod hudim pritiskom in tarča napadov. Od leta 2000 so bili ubiti že štirje novinarji tega časnika, med njimi tudi Ana Politkovska, ki so jo zaradi razkrivanja ruskih vojnih zločinov v Čečeniji leta 2006 ubili v njenem bloku.