"Oboroževalna tekma in zastraševanje z jedrskim orožjem in orožji za množično uničevanje s strani hegemonističnih sil postaja prevladujoče, je dejal med svojim več kot polurnim govorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nadaljujoče se grožnje neciviliziranih sionistov, da bodo uporabili vojaško akcijo proti naši veliki državi, so jasen primer te grenke realnosti," je dejal v edini omembi Izraela, pa še to posredni.

Uradni Teheran je pod vse večjim pritiskom zaradi svojega spornega jedrskega programa, v okviru katerega naj bi razvijal atomsko bombo. Iran to sicer zanika, a Izrael vse glasneje grozi, da bo sam uničil iranske jedrske objekte, če pogajanja mednarodne skupnosti z Iranom kmalu ne bodo dala rezultatov. Ta pogajanja so za Izrael le zavlačevanje Teherana, da bo lahko razvil jedrsko orožje.

Iran predstavil brezpilotno letalo z dometom dva tisoč kilometrov

Iran je danes predstavil po njihovih podatkih brezpilotno letalo dolgega dosega, ki je sposobno preleteti večino Bližnjega vzhoda. Shahed (priča) 129 ima možnost nošenja bomb in raket, še poročajo iranski mediji.

Letalo naj bi bilo sposobno opravljati tako izvidniške kot bojne misije. Predstavitev letala je prišla po tem, ko so ameriške vojaške sile in njeni zavezniki opravili večjo vojaško vajo v Perzijskem zalivu, poroča BBC. Vaje, ki so potekale tudi v ožini Hormuz, so zaostrile napetosti med Iranom in zahodnimi državami, še najbolj na področju iranskega jedrskega programa.

V ponedeljek je iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad povedal, da ga ne skrbi grožnja, da bi Izrael lahko napadel iranske jedrske objekte. "Groženj Zionistov ne jemljemo resno," je novinarjem povedal na srečanju Združenih narodov v New Yorku in dodal: "Na voljo imamo sredstva za obrambo in pripravljeni smo se braniti."

Izraelski premier Bejmanin Netanjahu je nedavno opozoril, da Iran potrebuje le šest ali sedem mesecev, da bo v 90 odstotkih lahko izdelal jedrsko bombo. ZDA je pozval, naj začrtajo jasno mejo, ki bo označevala prehod na vojaško posredovanje v Iranu.