Nikolić je po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta tudi izrazil "iskreno željo" Srbije po enakopravnem članstvu v Evropski uniji. Zaradi tega Beograd po njegovih besedah potrpežljivo gradi "odnos zaupanja in miru v regiji, ki jo bremeni težka zgodovina".

Kot je poudaril, so pogajanja Beograda in Prištine ter trajni mir med Srbi in kosovskimi Albanci sestavni del evropske prihodnosti Srbije. A Srbija "ni pripravljena, ne more in nikoli, pod nobenim pogojem, ne bo priznala, ne neposredno ne posredno, enostransko razglašene neodvisnosti svoje južne pokrajine Kosovo in Metohija".

Ob tem je ocenil, da je Srbija kot članica Združenih narodov žrtev dvoličnih standardov in da je njen boj proti enostransko razglašeni neodvisnosti Kosova tudi boj za ohranitev načel spoštovanja ozemeljske celovitosti.

Ashtonova pozdravila napredek v dialogu

Sicer pa je srbski predsednik, ki se bo v New Yorku v sredo sešel s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo, ob izpostavitvi želje po članstvu Srbije v EU ocenil, da je Beograd storil več na področju reform, boja proti korupciji in usklajevanja zakonodaje s predpisi EU kot nekatere države, ki so že članice povezave.

Nikolić je bil po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug tretji govorec na splošni razpravi zasedanja GS ZN. V svojem nastopu ni pozabil omeniti nekdanjega srbskega zunanjega ministra Vuka Jeremića, ki je sedaj predsedujoči GS ZN. Kot je dejal, je to velika čast za Srbijo.

V New Yorku se sicer mudi tudi kosovski premier Hashim Thaci, ki se je v ponedeljek tam sešel z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton. Kot so sporočili iz njene tiskovne službe, je Thaci v pogovoru potrdil pripravljenost Kosova za sodelovanje v dialogu s Srbijo.

Ashtonova, ki se bo v sredo sešla tudi z Nikolićem, pa je pozdravila nedaven napredek v uresničevanju dogovorov, ki sta jih strani dosegli v dialogu, poudarila pa, da je treba brez odlašanja uresničiti tudi vse druge dogovore.