Mikulić je dejal, da ga je s Sanaderjem leta 2005 spoznal Maček. Bivši premier in predsednik HDZ naj bi Mikuliću naložil, da preko Mačka prispeva štiri milijone kun (533.000 evrov) za HDZ. Mikulić je zbral 1,3 milijona, denar pa je večkrat nesel na sedež HDZ, ki je v korupcijskem primeru zaradi domnevnih črnih skladov obtožena kot pravna oseba.

Pri primopredaji denarja je bila poleg Mačka navzoča tudi takratna glavna računovodkinja stranke Branka Pavošević, ki naj bi donacijo zapisala zgolj v svojo beležnico.

Maček naj bi Mikulića predstavil tudi nekdanjemu glavnemu blagajničarju HDZ in direktorju hrvaških carin Mladenu Barišiću, ki je od njega prav tako zahteval denar za HDZ. A Mikulić je, kot je dejal, to zavrnil. Pavoševićeva in Barišić sta prav tako med obtoženci v primeru Fimi-media.

Mikulić je potrdil še, da je njegovo podjetje v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Fimi-media izdelovalo promocijsko gradivo za HDZ ter da stranka nikoli ni plačala za opravljene storitve.

Sanader zavrnil Mikulićeve trditve

Lastnik tovarne PAN je danes dejal še, da je Maček tudi po odhodu s položaja tiskovnega predstavnika vlade in HDZ od njega zahteval 40.000 kun (5330 evrov) mesečno, da bi Mačkovo oglaševalsko podjetje uredilo spor z državo, zaradi katerega je bil blokiran račun njegovega podjetja. Težave naj bi se začele, potem ko ni več dajal denarja za HDZ.

Hrvaški mediji poročajo, da je bilo današnje Mikulićevo pričevanje v nasprotju z izjavami med preiskavo, češ da je 1,3 milijona kun takrat omenil kot plačilo Mačku za storitve njegovega oglaševalskega podjetja.

Sanader je danes zavrnil Mikulićeve trditve, da ga je napotil na Mačka z namenom zbiranja denarja za stranko.

Sojenje, na katerem tožilstvo bremeni obtožence, da so oškodovali državni proračun za najmanj 10 milijonov evrov, bodo nadaljevali v ponedeljek.

Sanader bo v nedeljo gost v priljubljeni oddaji Hrvaške televizije V nedjeljo ob 2h. To bo njegov prvi intervju za kak hrvaški medij, potem ko so ga zaradi obtožb o korupciji decembra 2010 aretirali v Avstriji.