Rusko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost izrazilo prepričanje, da so bili beloruski državljani sposobni sprejeti zavestno odločitev. V nasprotju z oceno opazovalcev Ovseja na zunanjem ministrstvu v Moskvi tudi verjamejo, da so v Belorusiji izpeljali svobodne in odprte volitve.

Po navedbah ministrstva so volitve spremljali tudi številni opazovalci iz Rusije in več mednarodnih struktur, vključno s Skupnostjo neodvisnih držav. Po njihovi oceni so beloruske volitve potekale ob svobodnem, odprtem in mirnem vzdušju ter ob visoki volilni udeležbi.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Belorusiji so slavili privrženci predsednika države Aleksandra Lukašenka, opoziciji pa tako kot pred štirimi leti ni uspelo osvojiti niti enega mandata v 110-članskem parlamentu.

Kot so ocenili opazovalci Ovseja, demokratične pravice državljanov do svobodnega združevanja, kandidiranja na volitvah in do svobodnega izražanja niso bile spoštovane.

Ob tem so opazovalci Urada Ovseja za demokratične ustanove in človekove pravice (ODIHR) in Parlamentarne skupščine Ovseja tudi izpostavili, da volitve niso potekale na način, ki bi kandidatom omogočil nepristransko obravnavo, pritožbeni proces pa ni zagotavljal učinkovite poprave napak.